Η αντοχή του λογοτεχνικού εντύπου

Στα τέλη του 2012 η διακοπή της έκδοσης του περιοδικού «Διαβάζω» και η σιωπηρή παύση έκδοσης της «Λέξης» σηματοδοτούσαν,

Η αντοχή του λογοτεχνικού εντύπου | tovima.gr
Στα τέλη του 2012 η διακοπή της έκδοσης του περιοδικού «Διαβάζω» και η σιωπηρή παύση έκδοσης της «Λέξης» σηματοδοτούσαν, γράφαμε, το τέλος του μεταπολιτευτικού λογοτεχνικού εντύπου και την έναρξη μιας νέας εποχής όπου ο λόγος περί λογοτεχνίας μετακομίζει στο Διαδίκτυο. Στο μεσοδιάστημα η εικόνα διαφοροποιήθηκε. Τον Μάιο του 2013 κυκλοφόρησε το διμηνιαίο «Φρέαρ» του Δημήτρη Αγγελή και τον Ιούνιο το εξαμηνιαίο «[φρμκ]» – «Φάρμακο» – υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Ηλιοπούλου. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς εμφανίζεται στη Λάρισα η εξαμηνιαία «Θράκα» των Θάνου Γώγου, Στάθη Ιντζέ και Σωτήρη Παστάκα και στην εκπνοή του έτους τυπώνει το πρώτο του τεύχος το εξαμηνιαίο «Νέον Πλανόδιον» του Κώστα Κουτσουρέλη. Ποιητές είναι οι εκδότες-διευθυντές τους, κυρίως ποιητική η πρωτότυπη λογοτεχνική ύλη που φιλοξενούν – αλλά όχι μόνον. Δίνουν επίσης έμφαση στον δοκιμιακό λόγο και δημοσιεύουν αφιερώματα και συζητήσεις όπου οι νέοι συγχρωτίζονται με τους μεγαλύτερους, φιλοξενούν καλλιτέχνες, το «[φρμκ]» περιλαμβάνει συστηματικά ενότητα αμιγώς εικαστική.
Τακτικά κυκλοφορούν και τα παλαιότερα τριμηνιαία «Ποιητικά» (2011) των εκδόσεων Γκοβόστη, το εξαμηνιαίο «Κουκούτσι» (2010) του επίσης νεαρού ποιητή Βασίλη Ζηλάκου και η διμηνιαία «Νέα Ευθύνη» (2010) του Γιώργου Γκέλμπεση. Η υπόστασή τους είναι πρωτίστως έντυπη και η ψηφιακή τους παρουσία συνοδευτική, δίνοντας την εντύπωση ότι ενώ τα πλοκάμια του ψηφιακού λογοτεχνικού λόγου χάνονται στον κυβερνοχώρο, το λογοτεχνικό έντυπο επιμένει, επιστρέφει, ανανεώνεται, διαρκεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk