Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του, Κάρλα Μπρούνι, αποφάσισαν να αναλάβουν νομική δράση, μετά από τη δημοσιοποίηση ηχογραφημένων συνομιλιών τους.

Το ζευγάρι θα καταθέσει μήνυση για παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής μετά τη δημοσιοποίηση των συνομιλιών από γαλλικό σατιρικό περιοδικό.

Ο Πατρίκ Μπουισόν, σύμβουλος επικοινωνίας του Σαρκοζί, ηχογραφούσε εν αγνοία του πρώην προέδρου τις συνομιλίες που είχαν, όπως αποκάλυψε ο γαλλικός Τύπος.

Ο 64χρονος Πατρίκ Μπουισόν, πρώην δημοσιογράφος του σκανδαλοθηρικού εντύπου Minute και ιστορικός που πρόσκειται στην Άκρα Δεξιά, θεωρείται από πολλά στελέχη του δεξιού κόμματος UMP υπεύθυνος για την ήττα του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012 απέναντι στον Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ επειδή αυτός φέρεται να έπεισε τον πρώην πρόεδρο να κινηθεί ακόμα πιο δεξιά, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του.

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες προκαλούν μάλλον αμηχανία στο ζευγάρι, παρά σοβαρή βλάβη. Σε μία από αυτές η Μπρούνι ακούγεται να παραπονιέται ότι η θέση της ως Πρώτη Κυρία την εμποδίζει από το να κάνει επικερδείς διαφημιστικές καμπάνιες για αντιγηραντικές κρέμες.

«Η Τζούλια Ρόμπερτς, 44, η Σάρον Στόουν, 52, η Τζούλιαν Μουρ, 53: όλες υπογράφουν τεράστια συμβόλαια, αλλά εγώ δεν μπορώ να τα αποδεχθώ αυτή τη στιγμή. Δεν είναι αυτό που γίνεται» ακούγεται να λέει.

«Έγινες ένας άνδρας που τον συντηρεί η γυναίκα του. Και εκεί που νόμιζα ότι παντρεύτηκα έναν άνδρα με μισθό» αστειεύεται η Μπρούνι σε άλλη συνομιλία.

«Έγινα πλούσιος επειδή παντρεύτηκα» απαντά ο Σαρκοζί.

Τους διαλόγους αποκάλυψαν η σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîne και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Atlantico, μετά την πρώτη αναφορά στην υπόθεση που έκανε το περιοδικό Le Point στις 11 Φεβρουαρίου.

Η εφημερίδα αφιέρωσε μια σελίδα της σε μια συνάντηση που έγινε στο προεδρικό μέγαρο ενόψει του ανασχηματισμού της κυβέρνησης στις 26 Φεβρουαρίου 2011. Τίθεται το θέμα της αντικατάστασης του υπουργού Εσωτερικών Μπρις Ορτεφέ. «Ο Μπρις λέει ότι το αίσθημα ανασφάλειας (των πολιτών) έχει υποχωρήσει αλλά όλες οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό δεν αληθεύει» φέρεται να λέει ο Σαρκοζί ο οποίος είχε αναγορεύσει σε ζήτημα ύψιστης προτεραιότητα την ασφάλεια. «Όσον αφορά τη μετανάστευση ο Μπρις έχει αναστολές» σχολιάζει ο Μπουισόν. Σε αυτή τη συνάντηση ακούγεται ο Σαρκοζί να χαρακτηρίζει κάποιους από τους συνεργάτες του ως «ηλίθιους».

Μετά την ηχογράφηση του διαγγέλματος με το οποίο ανακοίνωσε στους Γάλλους τον ανασχηματισμό, ο πρώην πρόεδρος ρωτάει στον σύμβουλό του: «Ακούστηκαν αυτά τα βρομόσκυλα που γάβγιζαν;» στον κήπο του προεδρικού μεγάρου. Ο Μπουισόν, κάνοντας πνεύμα, απαντά: «Αναφέρεσαι στους δημοσιογράφους;» και συνεχίζει επαινώντας τον για την ομιλία του: «Ήταν πολύ καλό. Είχες σωστό τονισμό. Ξεχώριζες σωστά τις σημαντικές φράσεις».

Ο δικηγόρος του Μπουισόν, Ζιλ-Ουίλιαμ Γκολντναντέλ, παραδέχτηκε ότι τα ηχητικά ντοκουμέντα είναι αυθεντικά αλλά υποστήριξε ότι πρόκειται για «έγγραφα εργασίας». Σε επιστολή του προς το Γαλλικό Πρακτορείο μάλιστα ισχυρίζεται ότι ο Μπουισόν δεν μπορούσε να κρατάει σημειώσεις σε αυτές τις συναντήσεις και για αυτόν τον λόγο «χρησιμοποιούσε τις ηχογραφήσεις για να προετοιμάζει την επόμενη συνάντηση». Σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο, οι κασέτες καταστράφηκαν «εκτός από ορισμένες που κλάπηκαν».

Ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ τόνισε ότι οι ηχογραφήσεις αυτές αποκαλύπτουν τα τεκταινόμενα κατά την πενταετία του Σαρκοζί στην προεδρία: «Μια πενταετία με μηχανορραφίες, προδοσίες, κυνισμό, χρήμα και περιφρόνηση του κράτους» είπε.

Ο Μπουισόν εμπλέκεται και σε μια άλλη υπόθεση που ερευνάται από τις γαλλικές δικαστικές αρχές. Αφορά το κατά πόσο ήταν νόμιμες οι αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμό, που έκανε η γαλλική προεδρία σε εννέα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων μεταξύ των οποίων ήταν και το Publifact που ανήκει στον ίδιο τον Μπουισόν.