Αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του Ασύλου Ανιάτων. Σε δύο εβδομάδες η γενική συνέλευση των μελών του σωματείου θα αποφασίσει εάν θα μπει λουκέτο λόγω χρεών στη δομή που φιλοξενεί για περισσότερο από ένα αιώνα ανθρώπους με βαριές νευρολογικές παθήσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, το ίδρυμα των 210 ασθενών έχει χρέη που αγγίζουν τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοί του είναι απλήρωτοι εδώ και οκτώ μήνες.

Τα χρέη οφείλονται κυρίως στις οφειλές στο ΙΚΑ και την Εφορία. Χθες, Τετάρτη, η Εφορία βεβαίωσε στο ίδρυμα φόρο ακίνητης περιουσίας ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2010 – 2013.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, προβληματική παραμένει και η προμήθεια σε φάρμακα, καθώς φαρμακευτικές εταιρίες αρνούνται να προμηθεύσουν το ίδρυμα λόγω χρεών.

«Εάν μέχρι το τέλος Ιανουάριο δεν βοηθηθούμε από την Πολιτεία, το Ασυλο δεν θα επιβιώσει. Εάν κλείσουμε, θα γκρεμιστεί ο κόσμος των ασθενών» είχε δηλώσει στις αρχές της χρονιάς η πρόεδρος του Ιδρύματος Ιωάννα Ηλιάδη στα Νέα.

Σήμερα, λέει, ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει, με αποτέλεσμα να έχουν ενημερωθεί οι οικογένειες των ασθενών για την κρίσιμη συνεδρίαση στις 19 Μαρτίου.