Κωνσταντάτου Ελένη
«Στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να εντάξουμε στον χάρτη της κοινωνικής αλληλεγγύης ξανά την οδοντιατρική πράξη μέσω του προγράμματος αυτού» δήλωσε ο κ. Νικήτας Κανάκης, γενικός γραμματέας των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ) κατά τη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος οδοντριατρικής φροντίδας «Αδαμαντιάδα» που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο βιβλιοπωλείο Ιανός.
«Κάθε παιδί στη χώρα δικαιούται να έχει ένα υγιές χαμόγελο και μάλιστα όταν το στόμα είναι ο καθρέφτης των πιο βαθιών κοινωνικών αντιθέσεων που υπάρχουν» τόνισε ο κ. Κανάκης συμπληρώνοντας: «Για πρώτη φορά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία πέρα από την πρόληψη περιλαμβάνεται και η οδοντιατρική θεραπεία στα παιδιά».
Το πρόγραμμα με τη συμβολή και τη βοήθεια των περίπου 50 εθελοντών παιδοοδοντιάτρων και του Δήμου Αθηναίων, που το στελεχώνουν, απευθύνεται σε 60 δημοτικά σχολεία του δήμου. Η κινητή μονάδα των ΓτΚ επισκέπτεται από τον Μάρτιο του 2013 τα σχολεία του δήμου και προσφέρει δωρεάν οδοντιατρικούς ελέγχους στους μικρούς μαθητές.
Βασικός στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα να παραπεμφθούν και να εξυπηρετηθούν τα παιδιά των οικογενειών που αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά τη βασική περίθαλψη με άμεση προτεραιότητα στα παιδιά που είναι ανασφάλιστα και δεν έχουν την δυνατότητα αυτή.
«Τα παιδιά με χαλασμένα δόντια στο μεγαλύτερο μέρος τους αποτελούνται από παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στον οδοντίατρο και οι δυνατότητες αυτές επιδεινώνονται σήμερα, όσο επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση» ανέφερε ο κ. Κανάκης, συμπληρώνοντας: «Οι δαπάνες που εγκρίνονται για την οδοντιατρική τείνουν στο μηδέν, οι δυνατότητες κάποιος να πάει ένα παιδί σε ένα νοσοκομείο ακόμη και σαν επείγον περιστατικό είναι ελάχιστες, οι ουρές στην οδοντιατρική σχολή γίνονται μεγαλύτερες και η δυνατότητα να φροντίσει κάποιος ένα παιδί φτωχό γίνονται μικρότερες».
«Το στόμα είναι ο καθρέφτης και άλλων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων που υπάρχουν και μπορούμε να βοηθήσουμε» σημείωσε.
Η βοήθεια με αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, από τον Μάρτιο του 2013 ως και το Φεβρουάριο του 2014 έχουν πραγματοποιηθεί 3.354 φθοριώσεις ενώ έχουν επιλεγεί με βάση τα κοινωνικά και τα οικονομικά κριτήρια 1.626 παιδιά, τα οποία έχουν ήδη κλείσει το απαραίτητο ραντεβού με τους εθελοντές οδοντιάτρους για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία στο ανοιχτό πολυϊατρείο των ΓτΚ στο κέντρο της Αθήνας και στο Δημοτικό Ιατρείο του Δήμου Αθηναίων. Επίσης έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 50 περιπτώσεις οδοντιατρικών τραυματισμών.
Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα «το 80% των οδοντιατρικών υπηρεσιών καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του 2005, που ισχύουν όμως και σήμερα» ανέφερε ο οδοντίατρος κ. Παναγιώτης Βίγλας, ΓΓ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
Στόχος βέβαια του προγράμματος και ευχή όλων είναι ως το τέλος του 2014, το διάστημα που θα διαρκέσει δηλαδή και το πρόγραμμα, να πραγματοποιήσουν φθοριώσεις σε τουλάχιστον 7.500 παιδιά, να υπάρξει παρέμβαση μέσω οδοντιατρικής θεραπείας σε 7.000 παιδιά, ενώ 1.500 περιπτώσεις θα μπορέσουν να έχουν και ορθοδοντική θεραπεία, κάτι το οποίο εθεωρείτο μια θεραπεία πολυτέλειας.
Όπως ανέφερε ο κ. Αντώνης Αμπαριώτης, οδοντίατρος στα δημοτικά ιατρεία του Δήμου Αθηναίων, «τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν στα παιδιά που έχουν ελεγχθεί είναι η τερηδόνα, η πέτρα, καθώς και ορθοδοντικά προβλήματα».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Χρήστος Ναούμης, οδοντίατρος – περιοδοντολόγος και εθελοντής των ΓτΚ, υπογράμμισε τη σημασία της συμβολής των εθελοντών στην «Αδαμαντιάδα» καλώντας παράλληλα περισσότερους συναδέλφους του να συμμετέχουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Καλαβρυτινός, οδοντίατρος – ορθοδοντικός και αντιπρόεδρος της Ορθοδοντικής Εταιρείας της Ελλάδος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, με βάση την πολυετή εμπειρία του στα σχολεία, στον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι δάσκαλοι για την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την αλλαγή συμπεριφοράς των παιδιών.
Το πρόγραμμα «Αδαμαντιάδα»
Το έργο «Αδαμαντιάδα –Πρωτοβουλία Αντιμετώπισης Πρωτογενών Οδοντιατρικών Αναγκών Παίδων Αθηνών» υπάγεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», στηρίζεται στην πρωτοβουλία της γενικής γραμματείας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και των Γιατρών του Κόσμου και υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων.
Όπως τονίστηκε από τους ομιλούντες, η πρωτοβουλία «Αδαμαντιάδα» φιλοδοξεί να λάβει θεσμικό επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα με την προσέλκυση χορηγών και τη σταδιακή ενεργοποίηση περισσότερων μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης της σχολικής και επιστημονικής κοινότητας σε όλη τη χώρα.