Με αξιόλογο ακαδημαϊκό προσωπικό, μειωμένα δίδακτρα, αλλά πλούσιο πρόγραμμα σπουδών, συνεχίζει την λειτουργία του το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη και είναι το πρώτο αγγλόφωνο δημόσιο πανεπιστήμιο της χώρας.
Σε σημερινή συνέντευξη που δόθηκε για να παρουσιαστούν τα νέα προγράμματα του Ιδρύματος, ο πρόεδρός του καθηγητής κ. Κώστας Γραμμένος, χαρακτήρισε το Διεθνές Πανεπιστήμιο ως «μικρό το δέμας, αλλά με τεράστιες δυνατότητες».
Ο κ. Γραμμένος παρουσίασε σήμερα το συνολικό έργο του πανεπιστημίου, την πρόσφατη εξωτερική αξιολόγησή του, το νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την Αρχαία Μακεδονία, αλλά και την συνεργασία του με το Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.
«Θα έπρεπε να έχουμε 45 μέλη ΔΕΠ, αλλά έχουμε πέντε. Και αντί για 32 μόνιμους διοικητικούς υπαλλήλους, έχουμε μόλις δύο. Ακόμη κι έτσι όμως είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γραμμένος.
Στην ομιλία του ο κ. Γραμμένος ανέφερε ότι το Ίδρυμα κατάφερε να μειώσει το κόστος των μεταπτυχιακών του προγραμμάτων, παρά το γεγονός ότι αυτά αυξήθηκαν από έξι το ακαδημαϊκό έτος 2011- 2012 σε δέκα την εφετινή χρονιά.
Την εξωτερική αξιολόγηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου έκαναν ακαδημαϊκοί ξένων πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων το βρετανικό Imperial College London και το γερμανικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης.
«Η ποιότητα της έρευνας είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή και σαφώς αντίστοιχη με τα διεθνή πρότυπα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση. Οι αξιολογητές του Ιδρύματος μάλιστα, προτείνουν επέκταση του πανεπιστημίου με ενίσχυση του από την Πολιτεία, ώστε να αποτελέσει πρότυπο μοντέλο αριστείας της ανώτατης εκπαίδευσης και στην ευρύτερη περιοχή.
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος προσφέρει από αυτή τη χρονιά ένα νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα, το «Ιστορία και Αρχαιολογία της Αρχαίας Μακεδονίας: από το Βασίλειο της Μακεδονίας στην Οικουμένη». Το πρόγραμμα είναι το πρώτο σε διεθνές επίπεδο με αυτό το αντικείμενο και χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, το οποίο, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, προσφέρει 210.000 ευρώ ετησίως, επί τέσσερα έτη.
Επίσης στο Ίδρυμα έχει συσταθεί Συμβουλευτική Επιτροπή με στόχο την σύνδεση του με την ευρύτερη κοινωνία στην οποία συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης κ. Αντώνης Παπαδημητρίου, και οι κ.κ. Αριστείδης Αλαφούζος, Θεμιστοκλής Βώκος, Βασίλης Ευθυμιάδης, Θανάσης Μαρτίνος, Νικόλαος Μπακατσέλος και Ευθύμιος Χριστοδούλου.
Την προσεχή Δευτέρα, 10 Μαρτίου, ξεκινά η Εβδομάδα του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και σεμινάρια για το κοινό. Το πρόγραμμα αυτό θα μεταδοθεί από το Διαδίκτυο.