Το μεγάλο στοίχημα της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Σε νέο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης εισέρχεται το τραπεζικό σύστημα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σε νέο κύκλο ανακεφαλαιοποίησης εισέρχεται το τραπεζικό σύστημα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οι ελληνικές τράπεζες, κατ΄ απαίτηση της εγχώριας νομισματικής θα πρέπει μέσα στο «συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα» να προχωρήσουν σε ενίσχυση των δεικτών κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) κατά 6,38 δισ. ευρώ.
Τραπεζικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα το επόμενο διάστημα είναι γεμάτος εμπόδια και κινδύνους.
Όπως εξηγούν σχετικά, βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου με έκδοση μετοχών αποτελεί η τροποποίηση του πλαισίου της ανακεφαλαιοποίησης, κόντρα στις αντιρρήσεις που έχουν εκφραστεί από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ακόμη όμως και αν ξεπεραστεί ο κοινοβουλευτικός σκόπελος, δεδομένου ότι τα ποσά που οφείλουν να συγκεντρώσουν οι τράπεζες δεν είναι αμελητέα, η επιτυχία του εγχειρήματος βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το κλίμα που θα επικρατεί στις αγορές τους επόμενους μήνες.
Παράλληλα, για τα πιστωτικά ιδρύματα που θα επιχειρήσουν να ενισχύσουν τους δείκτες τους χωρίς προσφυγή στους μετόχους / επενδυτές, καθοριστικός παράγοντας είναι το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί τελικώς από την Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση των κινήσεών διαχείρισης των περιουσιακών τους στοιχείων.
Οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει να δοθεί χρόνος έως και το 2015 για την άντληση των απαραίτητων κεφαλαίων, ωστόσο το ΔΝΤ επιμένει στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων των ελληνικών ασκήσεων αντοχής το αργότερο έως και τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν θα ανακοινωθούν οι αντίστοιχες δοκιμασίες που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Το στοίχημα
Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η «νέα ανακεφαλαιοποίηση» αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για τον κλάδο, αλλά και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι εάν τελικώς κερδηθεί θα επιταχύνει την επανασύνδεση της χώρας με τις αγορές, που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για έξοδο από την κρίση.
«Εάν οι τράπεζες καταφέρουν να ανακεφαλαιοποιηθούν χωρίς τη χρήση του αποθέματος του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα θα ενισχυθεί κατακόρυφα, ενώ το πιστωτικό σύστημα θα θεωρείται δικαίως το ασφαλέστερο και περισσότερο ελεγμένο από οποιοδήποτε άλλο στην Ευρωζώνη» σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.
Οι διοικήσεις των τραπεζικών ομίλων θα κληθούν έως και τα μέσα Απριλίου να παρουσιάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιό τους για την αναπλήρωση των κεφαλαιακών τους ελλειμμάτων.
Οι σχεδιασμοί
Ήδη από χθες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,75 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογη κίνηση αναμένεται να προχωρήσει και η Alpha Bank.
Η Εθνική Τράπεζα θα ακολουθήσει άλλο δρόμο. Με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι θα επαναφέρει τους δείκτες κεφαλαιακής της επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια χωρίς αύξηση κεφαλαίου, έχοντας εναλλακτικό σχέδιο, που περιλαμβάνει ρευστοποιήσεις στοιχείων του ενεργητικού της.
Από την άλλη πλευρά, τα νούμερα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος αλλάζουν τα δεδομένα για τη Eurobank, η διοίκηση της οποίας προετοιμαζόταν για μία αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 2,50 δισ. ευρώ έναντι κεφαλαιακών αναγκών 3 δισ. ευρώ που εκτιμήθηκαν στο πλαίσιο των στρες τεστ.
Τραπεζικοί κύκλοι τονίζουν σχετικά ότι πλέον η κεφαλαιακή ενίσχυση χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στο ΤΧΣ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κόντρα στο αισιόδοξο κλίμα που είχε καλλιεργηθεί από τις επαφές της διοίκησης της τράπεζας με διεθνείς επενδυτές.
Εξάλλου, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση για να προχωρήσει άμεσα η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος της ανακεφαλαιοποίησης, ο οποίος είναι πλέον ξεπερασμένος από τις εξελίξεις.
Ενδεικτική της ρευστότητας που επικρατεί αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΧΣ είναι η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς για τους όρους της κεφαλαιακής της ενίσχυσης.
Όπως έκανε γνωστό η διοίκηση του ομίλου, η αύξηση που προγραμματίζει θα υλοποιηθεί με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.
Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνεται ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα, στο βαθμό που επιτρέπεται από την κείμενη νομοθεσία, να προσφέρει προνομιακή κατανομή των υπό έκδοση μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας και στους κατόχους Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων Κτήσης Μετοχών (Warrants).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk