«Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τη διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο» τόνισε ο Μάριο Ντράγκι, ενώ πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Οι εξελίξεις συνάδουν με μετριοπαθή ανάπτυξη» υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί αλλά με πιο βραδύ ρυθμό και θα πρέπει να προωθηθούν πρόσθετες βελτιώσεις στην εγχώρια ζήτηση» , πρόσθεσε.

Ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε ότι αναμένεται μακρά περίοδος με χαμηλό πληθωρισμό, αλλα επιστροφή εντός στόχων στο 2016. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο πληθωρισμός θα έχει επιστρέψει κοντά στον επιθυμητικό στόχο του 2%, με ανάπτυξη περί το 1,7% στο δ’ τρίμηνο 2016.

ΕΚΤ: Αμετάβλητο στο 0,25% το βασικό επιτόκιο

Στο ιστορικό χαμηλό 0,25% διατήρησε η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο του ευρώ, ενώ δεν προχώρησε στην επιβολή αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις των τραπεζών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ,το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,25%, 0,75% και 0,00% αντιστοίχως.

Πάντως αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε κάποιου είδους χαλάρωση των συνθηκών δανεισμού, για να αντιμετωπίσει τον ιδιαίτερα χαμηλό πληθωρισμό και να στηρίξει την εύθραυστη ανάκαμψη.

Στο 1,5 ο πληθωρισμός το 2016

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα αγγίξει το 1,5% το 2016, κάτω από τον στόχο για πληθωρισμό κάτω του 2%.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τον αργό ρυθμό με τον οποίο η τράπεζα αναμένει να επιταχυνθεί ο πληθωρισμός την επόμενη διετία.

Η ΕΚΤ μείωσε επίσης τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος στο 1% από 1,1% προηγουμένως, ενώ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για τον δείκτη τιμών καταναλωτή το 2015 στο 1,3%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα διαμορφωθεί στο 1,8% το 2016 από 1,5% το 2015 και 1,2% φέτος, αναθεωρημένος ελαφρώς ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη για το 2014.