Την Πέμπτη το απόγευμα θα δώσει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος τα αποτελέσματα των ασκήσεων αντοχής που διενήργησε, παρά τη διαφωνία ως προς το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών του εγχώριου τραπεζικού κλάδου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Το θέμα αναμένεται να θέσει στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ο διοικητής της εγχώριας νομισματικής αρχής Γιώργος Προβόπουλος, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που θα δοθεί αμέσως μετά.
Αν και το ύψος του τελικού λογαριασμού έχει «κλειδώσει» γύρω στα 6 δισ. ευρώ για το σύνολο του συστήματος, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα πρέπει να αναπληρωθούν αυτά τα κεφάλαια, που αποτελεί τον κρισιμότερο παράγοντα για την επιτυχία του εγχειρήματος.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπάρχει μία κατ΄ αρχήν συμφωνία της ΤτΕ με την ΕΚΤ για την ολοκλήρωση των κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης έως και το 2015, προκειμένου να εναρμονιστεί το ελληνικό χρονοδιάγραμμα με το αντίστοιχο που θα υιοθετηθεί για τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στα στρες τεστ της Ευρωτράπεζας, τα οποία ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Με εξαίρεση τη Eurobank, η διοίκηση της οποίας δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, οι υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες επιθυμούν τη διεύρυνση του σχετικού χρονικού περιθωρίου τουλάχιστον στα δύο έτη.
Όλες οι τράπεζες που έλαβαν μέρος στις ασκήσεις αντοχής θα πρέπει να παρουσιάσουν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες το σχέδιο για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας, στα επίπεδα που θα τους ορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Η «θεωρητική» προθεσμία για την εφαρμογή των πλάνων αυτών είναι η 30ή Νοεμβρίου, όταν η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τις δικές της ασκήσεις αντοχής, προτού αναλάβει την εποπτεία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών ομίλων, στο πλαίσιο της δημιουργίας της νέας τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι διοικήσεις των τραπεζών θεωρούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, μη επιτρέποντας την αποτελεσματική διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προτείνει την υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης που θα κληθούν να παρουσιάσουν τον επόμενο μήνα έως και το 2015, ώστε να ληφθούν υπ’ όψιν και τα αποτελέσματα των στρες τεστ που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ μέσα στο 2014, και να υιοθετηθεί το ίδιο χρονοδιάγραμμα που θα ισχύει για όλο τον ευρωπαϊκό κλάδο.
Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζίτες θέλουν να τελειώσει η αβεβαιότητα που υπάρχει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.Θεωρούν ότι εάν ο λογαριασμός των στρες τεστ διαμορφωθεί περί τα 6 δισ. ευρώ καιτελικώς γίνει δεκτό το αίτημά τους ναδοθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την άντληση των κεφαλαίων, τα πράγματα είναι απολύτως διαχειρίσιμα.​​
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ώρες έχουν κυκλοφορήσει σενάρια περί επικείμενων άμεσων κινήσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία ωστόσο προς το παρόνδεν επιβεβαιώνονται.
Επίσημη αντίδραση για τα αποτελέσματα των στρες τεστ από τις διοικήσεις όλων των τραπεζών αναμένεται μετά την ανακοίνωσή τους.
Στο χρηματιστήριο επικρατεί νευρικότητα από το πρωί, με τη μετοχή της Attica Bank να σημειώνει διψήφια ποσοστά πτώσης.
Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ο τίτλος της Alpha Bank υποχωρούσε οριακά, της Εθνικής κατά 3% περίπου και της Τράπεζας Πειραιώς κατά 3,30%.