Εκθεση ΟΗΕ: Οπλα του Ασαντ η πολιορκία πόλεων και ο λιμός στη Συρία

Έκθεση-καταπέλτη για τις πρακτικές του καθεστώτος Άσαντ συνέταξε η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία. Στην έκθεση διαπιστώνεται πως το καθεστώς χρησιμοποιεί ως «όπλα» εναντίον του λαού την πολιορκία πόλεων και τον λιμό που μαστίζει τη χώρα, καθώς και ότι τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο επιθέσεις, το 2013, πιθανότατα προέρχονται από το οπλοστάσιο του συριακού στρατού.

Έκθεση-καταπέλτη για τις πρακτικές του καθεστώτος Άσαντ συνέταξε η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία.

Στην έκθεση διαπιστώνεται ότι το καθεστώς χρησιμοποιεί ως «όπλα» εναντίον του λαού την πολιορκία πόλεων και τον λιμό που μαστίζει τη χώρα, καθώς και ότι τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν σε δύο επιθέσεις, το 2013, πιθανότατα προέρχονται από το οπλοστάσιο του συριακού στρατού.

Η ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων υπό τον Βραζιλιανό Πάουλο Πινιέιρο ανακοίνωσε ότι τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο προάστιο της Δαμασκού Αλ-Γούτα στις 21 Αυγούστου και στο Χαν αλ-Ασαλ κοντά στο Χαλέπι τον Μάρτιο 2013 φέρουν τα ίδια χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

«Τα υπάρχοντα στοιχεία που αφορούν τη φύση, την ποιότητα και την ποσότητα των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στις 21 Αυγούστου δείχνουν ότι οι δράστες πιθανόν να είχαν πρόσβαση στο χημικό οπλοστάσιο του συριακού στρατού, καθώς και στην τεχνογνωσία και στον χειρισμό του εξοπλισμού που είναι αναγκαίος για τον ασφαλή χειρισμό μεγάλων ποσοτήτων χημικών όπλων» αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία διευκρινίζεται ότι τα χημικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στο Χαν αλ-Ασαλ έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα Ακε Σέλστρομ είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι είναι δύσκολο να φαντασθεί κανείς πώς οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην ανάμειξη των μεμονωμένων χημικών παραγόντων για να συνθέσουν τα χημικά όπλα.

Ως προς το θέμα της χρήσης της πολιορκίας και του λιμού ως όπλων πολέμου η έκθεση αναφέρει:

«Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι τελούν υπό πολιορκία, βομβαρδίζονται συστηματικά από το πυροβολικό και την αεροπορία. Στερούνται την ανθρωπιστική βοήθεια, τρόφιμα, ιατρική φροντίδα και πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στον λιμό και την παράδοση. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τεχνική της πολιορκίας, μετατρέποντας τις θεμελιώδεις ανάγκες για νερό, τροφή, στέγη και ιατρική φροντίδα σε στοιχεία της στρατηγικής της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk