Χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη θα παραταχτεί ο Ολυμπιακός (ρεκόρ 4-4) στον «τελικό» με την Αρμάνι Μιλάνο (ρεκόρ 5-3) στο ΣΕΦ για τη δεύτερη προνομιούχο θέση του Ε’ Ομίλου, που εξασφαλίζει πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.
Ο 31χρονος αρχηγός εξακολουθεί να αισθάνεται ενοχλήσεις στο αριστερό γόνατο και έτσι, στην αναμέτρηση της Πέμπτης (6/3, 21.00, Novasports 3) για την 9η αγωνιστική του Top16, οι Ερυθρόλευκοι θα αναζητήσουν… εκδίκηση για τη συντριβή (81-51) στο Μιλάνο επιστρατεύοντας για τρίτο σερί ματς _ μετά τους αγώνες με την Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ και τον Απόλλωνα Πατρών _ τον Κώστα Σλούκα στον ρόλο του δημιουργού.
Αναμφισβήτητα, η διαφαινόμενη απουσία του Σπανούλη, ο οποίος για να μην μπορεί να αγωνιστεί, έστω και χωρίς να είναι 100% υγιής, σημαίνει ότι το πρόβλημα στο γόνατο δεν είναι επιπόλαιο, καθιστά το «στοίχημα» του Ολυμπιακού ακόμη πιο δύσκολο. Και αυτό γιατί, όπως έδειξε στους δύο εντός έδρας αγώνες απέναντι σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό (77-75), η πρωτοπόρος του ιταλικού πρωταθλήματος απέδειξε ότι διαθέτει πολύ ποιοτική και αθλητική περιφερειακή γραμμή: Λάνγκφορντ, Χάκετ, Μος, Τζέρελς, Τζεντίλε.
«Το παιχνίδι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι δύσκολο και κρίσιμο για τη συνέχεια της πορείας μας. Το ‘χουν όλοι καταλάβει. Πριν από την προσθήκη του Χάκετ η Αρμάνι ήταν διαφορετική ομάδα. Ήταν ο παίκτης που ακριβώς χρειαζόταν για να αναδείξει τους άλλους περιφερειακούς της, τον Τζέρελς, τον Λάνγκφορντ, τον Μος», υποστήριξε ο προπονητής του Ολυμπιακού κ. Γιώργος Μπαρτζώκας, ο οποίος σχολιάζοντας τη δήλωση εκ μέρους του ομολόγου του κ. Λούκα Μπάνκι περί επιθυμίας της ελληνικής ομάδας για εκδίκηση τόνισε:
«Δεν έχω την παραμικρή αίσθηση εκδίκησης. Το μυαλό μας είναι στο πώς θα νικήσουμε. Στο Μιλάνο σημειώθηκε η πρώτη ήττα μας στην Ευρωλίγκα. Ήταν το πρώτο παιχνίδι του Κόλινς, που είχε χάσει τ’ αυγά και τα πασχάλια στο πεντάλεπτο, κατά το οποίο χρησιμοποιήθηκε, ο Πρίντεζης ήταν τραυματίας και ο Πέτγουεϊ δεν έπαιζε. Στράβωσε το παιχνίδι και η ομάδα το άφησε. Κακώς, αλλά το άφησε».
Η συνέντευξη Τύπου, πάντως, της Τετάρτης (5/3) έμοιαζε με… απολογία εκ μέρους του προπονητή του Ολυμπιακού, στον οποίο έχει ασκηθεί σκληρή κριτική από οπαδούς και δημοσιογράφους για επιλογές ξένων παικτών, κυρίως των Μάρντι Κόλινς και Μίρζα Μπέγκιτς, για την απόκτηση και την πρόσφατη αποδέσμευση του Τζαμάριο Μουν, ακόμη και για την ετεροχρονισμένη προσθήκη του Γκιόργκι Σερμαντίνι, ο οποίος θα αγωνιστεί απέναντι στην Αρμάνι.
Μεταξύ άλλων, ο 49χρονος κόουτς τόνισε:
Για τον Μουν: «Όταν ενημερωθήκαμε πως θα χρειαστεί εγχείρηση στη μέση ο Πέτγουεϊ, είχαμε 24 ώρες μέχρι τη λήξη του πρώτου γύρου της Α1 για να πάρουμε παίκτη. Θέλαμε κάποιον με 40% τρίποντο κι αθλητικότητα. Υπήρχαν δύο παίκτες. Ο ένας ήταν ο Μουν, με το παλμαρέ του. Ο Μουν είχε πολύ ταλέντο. Ο Ολυμπιακός κατέκτησε δύο συνεχόμενες Ευρωλίγκες κόντρα στα προγνωστικά και χωρίς πολύ ταλέντο. Όλοι παραδέχθηκαν πως το κατάφερε λόγω συνοχής και του ομαδικού χαρακτήρα των παικτών. Δεν είχε σχέση με το καλύτερο ρόστερ. Αν ήταν, δεν θα τα ‘χε καταφέρει στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο. Όποιος δεν προβάλλει το ομαδικό πνεύμα, πρέπει αυτόματα να βγει. Δεν έχω κατηγορήσει ποτέ κανέναν. Όμως, ο Μουν, ίσως δεν είχε συνηθίσει, είχε λίγο διαφορετική αντίληψη για κάποια πράγματα. Τις προάλλες φεύγαμε στις 8π.μ. για την Κωνσταντινούπολη και δεν εμφανίστηκε ποτέ. Τον πήραμε τηλέφωνο, «πού είσαι; Το λεωφορείο έχει φύγει». Μας απάντησε «δεν ήξερα την ώρα που φεύγουμε». Έφτασε την τελευταία στιγμή με δικό του αμάξι. Δεν το άφησε ούτε καν στο πάρκινγκ. Φαινόταν ότι έβλεπε σαν κάτι παροδικό τον Ολυμπιακό και το κίνητρό του δεν ήταν μεγάλο».
Για τα περιστατικά που δεν γνωρίζει ο κόσμος: «Υπάρχουν πράγματα που δεν ξέρετε. Ότι π.χ. υπάρχουν τρεις παίκτες που έχουν κάνει ένεση, ότι ένας είχε τον πατέρα του στην εντατική, άλλος είχε τον πατέρα του να κάνει εγχείρηση μπαλονάκι ή το παιδί του ενός ήταν άρρωστο στο νοσοκομείο μέχρι τις πέντε το πρωί. Ο κόσμος δεν τα γνωρίζει αυτά και δεν πρέπει να τα γνωρίζει. Με βάση αυτό παίρνουμε κάποιες αποφάσεις. Θα μου επιτρέψετε να γνωρίζω περισσότερα για το πώς παίρνω κάποιες αποφάσεις. Υπάρχει μία παντογνωσία στην Ελλάδα για όλα. Υπάρχει η κρίση στην Ουκρανία και ξέρουμε όλοι τι οικονομική κατάσταση υπάρχει και ποια κυβέρνηση ευθύνεται. Αυτή είναι η χώρα μας. Είμαστε παντογνώστες. Είμαι συμβιβασμένος μ’ αυτή την κατάσταση, δεν έχω κανένα παράπονο από την κριτική των δημοσιογράφων».
Για την απόκτηση του Κόλινς: «Πέρυσι, όταν είχαμε 2-3 μέρες για να πάρουμε παίκτη, υπήρχαν επτά γκαρντ στην αγορά. Οι έξι μας είπαν όχι και ο μόνος που μπορούσε να έρθει ήταν ο Πέρκινς. Ο Πέρκινς φέτος κάνει καταπληκτικές εμφανίσεις με την Μπεσίκτας. Εδώ δεν κατάφερε να πιάσει. Ο Ολυμπιακός είναι δύσκολη ομάδα και το επίπεδο πολύ υψηλό. Είχαμε χρέος να κοιτάμε την αγορά, αλλά σας λέω δεν υπήρχε ούτε ένας παίκτης που να μπορούσε να έρθει. Ψάξαμε για τον Νέλσον του Ερυθρού Αστέρα ή τον Κουκ. Κανένας από τους δύο δεν επωλείτο και πήραμε τον Κόλινς, από τον οποίο είμαι πολύ ικανοποιημένος και θεωρώ πως είναι αδικημένος».
Για την έλευση του Σερμαντίνι: «Για τον Σερμαντίνι θα πω πως δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ποιότητας του Μπέγκιτς, που ήρθε χωρίς ρίσκο απ’ τη φιναλίστ Ευρωλίγκας, Ρεάλ. Δε γίνεται να αποδώσουν όλες οι μετεγγραφές. Ένας παίκτης αν έχουν περάσει 5-6 μήνες και δεν έχει αποδώσει, πολλές φορές είναι λυτρωτικό και γι’ αυτόν να φύγει. Η προσθήκη του Σερμαντίνι εμπεριέχει το λιγότερο δυνατό ρίσκο. Ηθελα να μείνει το καλοκαίρι, αλλά ήταν αδιάλλακτος ο μάνατζέρ του στα χρήματα και τώρα που ήρθε, πιστεύω θα μας βοηθήσει».