Τη νέα σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, παρουσία του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστου Βασιλάκου.
Πρόεδρος του ΕΣΕΤ ορίστηκε ο κ. Iωσήφ Σηφάκης, καθηγητής στο École Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) και διευθυντής του Centre de Recherche Integrative της Grenoble. Αντιπρόεδρος θα είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Xρήστος Ζερεφός.
Μέλη του ΕΣΕΤ ορίστηκαν η κυρία Άρτεμις Σιμοπούλου, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Γενετικής Διατροφής και Υγείας των ΗΠΑ, και οι κκ. Λουκάς Χριστοφόρου, ακαδημαϊκός ερευνητής και διευθυντής του τμήματος Ατομικής και Μοριακής Φυσικής Ακτινοβολιών (Radiation Physics), Ιωάννης Ηλιόπουλος, επίτιμος καθηγητής στην École Normale Superieure στο Παρίσι, Βασίλης Κωστόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Στεφανίδης, καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γεώργιος Χρούσος, καθηγητής και διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καλύβας, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Γέιλ, Αριστείδης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών Τμήματος Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας με τον ερευνητικό και την αγορά εργασίας» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στο νέο νομοσχέδιο για την έρευνα που έχει παρουσιάσει.
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΣΕΤ κ. Σταμάτης Κριμιζής δήλωσε πάλι ότι συγχαίρει τον υπουργό για τις επιλογές του καθώς «υπήρξαν τρομερές πιέσεις ώστε το Εθνικό Συμβούλιο να έχει εκπροσώπους από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των ΑΕΙ, εκπροσώπους των ΤΕΙ, εκπροσώπους των κοσμητόρων, των διοικητικών. Δηλαδή να μετατραπεί από ένα συμβούλιο που συνίστατο από προσωπικότητες σε ένα συμβούλιο συντεχνιακών συμφερόντων που υπάρχουν στη χώρα μας».