Ενέσεις αντιρετροϊκών φαρμάκων κατά του ιού HIV που ευθύνεται για το AIDS προστάτευσαν πλήρως επί πολλές εβδομάδες πίθηκους από τη λοίμωξη, κάτι που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια σημαντική ανακάλυψη στην πρόληψη της νόσου στον άνθρωπο, σύμφωνα με δύο αμερικανικές μελέτες που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ενεση μια φορά τον μήνα

Οι έρευνες που διεξήχθησαν από δύο διαφορετικές ομάδες ιολόγων έδειξαν αμφότερες την πλήρη προστασία των ζώων αυτών στα οποία χορηγείτο ένεση αντιρετροϊκών φαρμάκων μια φορά τον μήνα.

Κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι άτομα «υψηλού κινδύνου» που λαμβάνουν καθημερινά μικρές δόσεις αντιρετροϊκών, μπορούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον 90% τον κίνδυνο να μολυνθούν από έναν οροθετικό ερωτικό σύντροφο –μια προσέγγιση που ονομάζεται προφύλαξη πριν από την έκθεση– σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν τις δύο μελέτες οι οποίες παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης.

Ωστόσο ορισμένες από τις κλινικές δοκιμές είχαν ποσοστό επιτυχίας σαφώς μικρότερο, εξαιτίας του ότι ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών που μετείχαν σε αυτές, δεν λάμβανε καθημερινά τα αντιρετροϊκά φάρμακα. Συνεπώς μια μηνιαία ένεση ή ακόμη και τρίμηνη ενδεχομένως να έλυνε το πρόβλημα αυτό.

Οι μελέτες

Σε μια από τις μελέτες που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, οι ερευνητές χορήγησαν μια μηνιαία ένεση ενός αντιρετροϊκού πειραματικού φαρμάκου παρατεταμένης δράσης, που ονομάζεται GSK744, σε έξι θηλυκούς πιθήκους μακάκους.

Κατόπιν δύο φορές την εβδομάδα, εισήγαγαν στον κόλπο των θηλυκών μακάκων ένα υγρό που περιείχε έναν συνδυασμό ιού ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου και του πιθήκου – η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε προκειμένου να γίνει προσομοίωση των σεξουαλικών σχέσεων με αρσενικό που είχε προσβληθεί από τη λοίμωξη.

Κανένα από τα θηλυκά που υποβλήθηκαν στην αγωγή με το αντιρετροϊκό GSK755 δεν έγινε φορέας, ενώ τα έξι θηλυκά της ομάδας στα οποία χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο μολύνθηκαν γρήγορα.

Η άλλη επιστημονική ομάδα του Κέντρου Έρευνας για το AIDS Aaron Diamond στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ διεξήγαγε παρόμοιο πείραμα με 16 μακάκους χρησιμοποιώντας τον ίδιο αντιρετροϊκό φάρμακο GSK744. Ωστόσο οι ερευνητές μόλυναν τον πρωκτό των πιθήκων αυτών με έναν συνδυασμό ιού ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου και του πιθήκου για προσομοίωση των πρωκτικών σεξουαλικών σχέσεων.

Ομοια θετικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα ήταν όμοια. Κανένας από τους πιθήκους στους οποίους χορηγήθηκε ενέσιμα το αντιρετροϊκό φάρμακο δεν μολύνθηκε, αντίθετα με όσους πιθήκους έλαβαν ψευδοφάρμακο που μολύνθηκαν στο σύνολό τους.

Μια πρώτη κλινική δοκιμή με 175 εθελοντές αναμένεται να αρχίσει αργότερα εφέτος στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία, στη Νότια Αφρική και στο Μαλάουι με το συγκεκριμένο αντιρετροϊκό, που παρασκευάζεται από την εταιρεία GlaxoSmithKline.