Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος θα πάρει μέρος στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ουκρανία.

Οι ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία καθώς και τις ενδεδειγμένες πολιτικές από την πλευρά της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της αποκλιμάκωσης της κρίσης και της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης που διατηρεί τις ισορροπίες και να ικανοποιεί τα αιτήματα του ουκρανικού λαού.

Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στις ανατολικές περιοχές ζει ομογενειακός πληθυσμός.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Δουβλίνο προκειμένου να πάρει μέρος στην Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα αναδείξει τον υποψήφιο του για την θέση του προέδρου της Κομισιόν στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός είναι ένας από τους τρεις που έχουν προτείνει για την θέση του υποψηφίου τον κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ μαζί με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κ. Μέρκελ και το κόμμα του κ. Γιούνκερ.

Ο τέως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να τον προτείνει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με πρωθυπουργούς και προέδρους κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο την Παρασκευή. Την ίδια ημέρα θα μιλήσει και η κ. Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο.

Στο Συνέδριο θα πάρουν μέρος περί τους 2000 συνέδρους. Το θέμα της Ουκρανίας θα απασχολήσει την Σύνοδο καθώς την πρώτη ημέρα μεταξύ των ομιλητών είναι η Γιούλια Τιμοσένκο πρώην πρωθυπουργός της χώρας.