Συμφωνία για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας για άτομα που χρειάζονται περίθαλψη, καθώς και άτομα της τρίτης ηλικίας, υπέγραψαν την Τετάρτη η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη με τον γερμανό υφυπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση κ. Γιοακίμ Φούχτελ, στο πλαίσιο της συμμέτοχης της Ελλάδας στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΙΤΒ.

Η συνεργασία στον ιατρικό τουρισμό θα ξεκινήσει τον Μάρτιο στη Ρόδο και αναμένεται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε διάφορους τομείς, προσφέροντας δυνατότητες απασχόλησης εκτός τουριστικής περιόδου. Επίσης για το 2015, προβλέπεται η συνεργασία να επεκταθεί και στην Κρήτη. Για τη συγκεκριμένη συμφωνία το υπουργείο Τουρισμού θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευκόλυνση των ατόμων αυτών στην πρόσβαση τους στις ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές υποδομές.

«Τα μηνύματα για την Ελλάδα το 2014 είναι ενθαρρυντικά. Δείχνουν ότι μετά το 2013 που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, το 2014 μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Εχουμε μεγάλη υποστήριξη από τη γερμανική αγορά που είναι άλλωστε η πρώτη και μεγαλύτερη για την Ελλάδα», δήλωσε η κυρία Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε ότι «βλέπουμε ότι πάμε για μια πολύ μεγάλη αύξηση στη χώρα μας φέτος και δουλεύουμε για να έχουμε ανάπτυξη του τουρισμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Το 2014 θα είναι καθοριστική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος θα συμβάλλει σημαντικά και στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Κατά τη συνάντηση της υπουργού με τον κ. Φούχτελ συζητήθηκαν ακόμη θέματα τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ειδικότερα η σύνδεση της τουριστικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και η αναβάθμιση του επιτυχημένου θεσμού της μαθητείας, στο πρότυπο του διττού συστήματος (dual system). Στόχος των πρωτοβουλιών, όπως σημείωσε η κυρία Κεφαλογιάννη, είναι η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και επισήμανε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία με τη συνδρομή του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Παράλληλα εξετάστηκε η συνεργασία των δύο χωρών στην περαιτέρω ανάπτυξη του «τουρισμού φύσης», ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση για τη σημαντική βελτίωση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.
Νωρίτερα το πρωί, η κυρία Κεφαλογιάννη συναντήθηκε με την υφυπουργό για τις Μεσαίες Επιχειρήσεις και τον Τουρισμό κυρία Iris Gleiche και τον δήμαρχο – κυβερνήτη του Βερολίνου κ. Klaus Wowereit, με τους οποίους συζήτησαν θέματα ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τουρισμό, προσέλκυσης επενδύσεων και ανταλλαγής τεχνογνωσίας.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της σε περίπτερα της έκθεσης η υπουργός συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Αμπντουραχμάν Αριντζί, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης θα έχει επίσης επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων τουριστικών οργανισμών (Thomas Cook, TUI) και εκπροσώπων της αεροπορικής εταιρείας Air Berlin.
Στο πλαίσιο της ΙΤΒ, την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ, στο κατάστημα της ελληνικής εταιρίας Coco-Mat στο Βερολίνο, με στόχο την προώθηση του ελληνικού τουρισμού και την ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας. Τη γαστρονομική εκπροσώπηση της χώρας στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο, συνεχίζει η ομάδα τωνσεφτηςAldemar, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ομίλου «Greece on a Dish», η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Αμβέρσα.
Στην εκδήλωση η κυρία Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στην ελληνική επιχειρηματικότητα, τονίζοντας ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να προσελκύσουν το διεθνές κοινό με την προώθηση προϊόντων συνδεδεμένων με την υψηλή ποιότητα και την καινοτομία και ζήτησε από τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα να επενδύσουν στην ποιότητα και την εξαγωγική νοοτροπία, καλώντας αντίστοιχα τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα.