Η εταιρεία Qatar Petroleum International (QPI) κατέβαλε 58 εκατ.δολάρια και υλοποίησε την κατ΄αρχήν συμφωνία που είχε ανακοινωθεί το περασμένο Καλοκαίρι αποκτώντας από τη ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ το 25% της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΗΡΩΝ ΙΙ.


«Πρόκειται για μία συμφωνία που δείχνει ότι η ενεργειακή αγορά της Ελλάδος βρίσκεται σε ανέλιξη και σύντομα θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση και επεσήμανε «πως τέτοιες επενδύσεις δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του CFO της QPI κ. Αμπντουλαζίζ Αλ Κουάρι. Ο κ. Κουάρι δήλωσε «πως η κρίση στην Ελλάδα δεν θα διαρκέσει για πάντα και ανέφερε πως πλεονέκτημα της επένδυσης για το Κατάρ είναι η ύπαρξη ακόμη δύο ισχυρών μετόχων της GAZ De France and Suez και της ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ».

Υπενθυμίζεται πως Η ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου η πρώτη με ισχύ 145MW (ΗΡΩΝ Ι) και η δεύτερη με 435MW (ΗΡΩΝ ΙΙ).
Η εισηγμένη εταιρεία κατείχε το 100% των δύο μονάδων αλλά πριν τέσσερα χρόνια μεταβίβασε το 50% στην GAZ De France. Τώρα, από το 50% που ελέγχει επέλεξε να μεταβιβάσει το 25% του ΗΡΩΝ ΙΙ στους Καταριανούς. Σημειώνεται πως οι δραστηριότητες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήκουν στην ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ και δεν εμπλέκεται καθόλου η θυγατρική του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ –ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης ανέφερε πως «ολοκληρώσαμε το πρώτο βήμα μιας υποσχόμενης συνεργασίας. Είμαστε πλέον τρεις ισχυροί μέτοχοι και η παρουσία της QPI θα καταστήσει την αγορά ενέργειας ακόμη πιο ανταγωνιστική».