Η πρώτη ενεργειακή επένδυση από το Κατάρ στην Ελλάδα

Τον Ιανουάριο του 2013 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα του Κατάρ μαζί με ομάδα επιχειρηματιών τέθηκαν οι βάσεις για μια σημαντική ενεργειακή συμφωνία που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα.

Τον Ιανουάριο του 2013 κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Ντόχα του Κατάρ μαζί με ομάδα επιχειρηματιών τέθηκαν οι βάσεις για μια σημαντική ενεργειακή συμφωνία που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα.
Η εταιρεία Qatar Petroleum International (QPI) κατέβαλε 58 εκατ. δολάρια και απέκτησε από τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ το 25% της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο ΗΡΩΝ ΙΙ.
Η QPI ιδρύθηκε το 2006, ως 100% θυγατρική της Qatar Petroleum (QP), της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Κατάρ, προκειμένου να αναπτύξει τις διεθνείς δραστηριότητες της Qatar Petroleum στην εξόρυξη, διύλιση και εμπορία αερίου και ενέργειας.
H Qatar Petroleum είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.
Η QPI δραστηριοποιείται ήδη στην Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία), στη Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς), στην Ασία (Σιγκαπούρη, Βιετνάμ) και στην Αφρική.
Πλέον αποκτά παρουσία και στην Ελλάδα και όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για την επισημοποίηση της συμφωνίας, «η παρουσία της QPI θα καταστήσει ακόμη πιο ανταγωνιστική την ελληνική ενεργειακή αγορά».

«Πρόκειται για μία συμφωνία που δείχνει ότι η ενεργειακή αγορά της Ελλάδος βρίσκεται σε ανέλιξη και σύντομα θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική
» ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και επεσήμανε ότι «τέτοιες επενδύσεις δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του CFO της QPI κ. Αμπντουλαζίζ αλ Κουάρι. Ο κ. Αλ Κουάρι δήλωσε πως «η κρίση στην Ελλάδα δεν θα διαρκέσει για πάντα» και ανέφερε ότι πλεονέκτημα της επένδυσης για το Κατάρ είναι η ύπαρξη ακόμη δύο ισχυρών μετόχων, της GAZ De France and Suez και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.
Υπενθυμίζεται πως η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ διαθέτει δύο μονάδες ηλεκτοπαραγωγής φυσικού αερίου, η πρώτη με ισχύ 145 MW (ΗΡΩΝ Ι) και η δεύτερη με 435 MW (ΗΡΩΝ ΙΙ).
Η εισηγμένη εταιρεία κατείχε το 100% των δύο μονάδων αλλά πριν από τέσσερα χρόνια μεταβίβασε το 50% στην GAZ De France και τώρα από το 50% που κατείχε πώλησε το 25% στους Καταριανούς. Σημειώνεται πως οι δραστηριότητες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ανήκουν στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και δεν εμπλέκεται καθόλου η θυγατρική του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή.
Real estate και κατασκευές


Η ΗΡΩΝ ΙΙ έχει τεθεί εδώ και δυόμισι χρόνια σε εμπορική λειτουργία με υψηλούς δείκτες απόδοσης. Η αποδοτικότητα αυτή ώθησε την QPI να αποκτήσει την πρώτη ενεργειακή συμμετοχή στη χώρα μας.
Παράλληλα, όμως, απέκτησε με τη συμφωνία αυτή έναν τοπικό εταίρο, ο οποίος λόγω της φύσης των δραστηριοτήτων του θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στους Καταριανούς αφού ο σχεδιασμός τους στην Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στην ενέργεια αλλά και στο real estate και στις κατασκευές. Αλλωστε στο Κατάρ γνωρίζουν τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η οποία από το 2008 έχει αναπτύξει έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα.
Ερωτώμενος ο κ. Αλ Κουάρι για το αν η QPI ενδιαφέρεται και για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας τόνισε πως «οποιαδήποτε ευκαιρία είναι ευπρόσδεκτη» και επιβεβαίωσε πως η QPI ψάχνει στην Ευρώπη να στήσει τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου, με την Ελλάδα να είναι μια υποψήφια χώρα, αν και επεσήμανε πως «είναι ακόμη νωρίς να ανακοινωθεί κάτι για αυτό το project».
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ κ. Περιστέρης ανέφερε: «Ολοκληρώσαμε το πρώτο βήμα μιας υποσχόμενης συνεργασίας. Είναι η πρώτη φορά που κρατική εταιρεία του Κατάρ, και ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» παγκοσμίως, επενδύει στην ελληνική αγορά ενέργειας».
Ερωτώμενος ο κ. Περιστέρης για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και τη μείωση του ρεύματος εκ μέρους της ΔΕΗ στις βιομηχανίες δήλωσε ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά επεσήμανε πως στην περίπτωση της ΔΕΗ οι εκπτώσεις θα πρέπει να αντισταθμιστούν με κάποιον τρόπο ώστε να μη δημιουργήσουν ταμειακό πρόβλημα στη ΔΕΗ μιας και η επιχείρηση είναι ο βασικός πυλώνας του συστήματος ενέργειας στη χώρα μας.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 5 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk