Βρυξέλλες:Τα stress test δεν είναι δουλειά του ΔΝΤ ή του Eurogroup

Εν αναμονή της έκβασης των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας τελεί το Eurogroup, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχου της ΕΕ. Ο ίδιος αποκλείει νέα αποστολή της τρόικας στην Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές, καταδεικνύοντας ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, λέει ότι η εικόνα είναι συγκεχυμένη, δίνει συμβουλές στις ελληνικές αρχές, αλλά ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ, όπως και το Εurogroup δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό.

Εν αναμονή της έκβασης των συζητήσεων μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας τελεί το Eurogroup, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου ευρωπαίου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος αποκλείει να υπάρξει νέα αποστολή της τρόικας στην Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές, καταδεικνύοντας ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη που δεν θέλει να πάει με ανοιχτές «πληγές» στις εκλογές.

Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνει ότι η εικόνα είναι συγκεχυμένη και συμβουλεύει τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να ακολουθήσουν συμβατή μεθοδολογία με αυτή της ΕΚΤ για να μην υπάρξουν αποκλίσεις.

Ξεκαθαρίζει, όμως, ότι το ΔΝΤ, όπως και το Εurogroup, δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη διεξαγωγή των τεστ αντοχής των τραπεζών, θέση που υποστηρίζει και η ελληνική κυβέρνηση ζητώντας μάλιστα να εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Ειδικότερα, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με την τρόικα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι «περιμένουμε να δούμε αν θα κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από τη Δευτέρα. Θα δούμε».

O ίδιος διευκρίνισε πως όταν υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να αποσταλεί η έκθεση αξιολόγησης στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης, να διεξαχθεί συζήτηση επί της έκθεσης αυτής και στη συνέχεια να ενημερωθούν οι υπουργοί Οικονομίας.

Ωστόσο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν θέλησε να πει ποιά είναι τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης που παραμένουν σε εκκρεμότητα και απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το ύψος της επόμενης δόσης που πρόκειται να εγκριθεί.

Επίσης, δεν απάντησε αν τελικά αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης σε μικρές υποδόσεις. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για σημαντικό ποσό, λαμβάνοντας υπόψη τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδος για την αποπληρωμή των ομολόγων στα μέσα Μαΐου.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αποστολή της τρόικας στην Αθήνα πριν από τις ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε την επικύρωση της Eurostat στις 23 Απριλίου και ότι τo Eurogroup δεν μπορεί να βασίζεται σε ενδιάμεσες προβλέψεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «για μεγάλες αποφάσεις θέλουμε απόλυτη βεβαιότητα».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ο ευρωπαίος αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και «συγκεχυμένη εικόνα».

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος ούτως ώστε να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αποτελεσμάτων των stress tests που έγιναν υπό την αιγίδα της Τράπεζας της Ελλάδος και αυτών που πρόκειται να γίνουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες τον Οκτώβριο του 2014.

«Εάν ήμουν στη θέση της Ελλάδας, θα φρόντιζα οι τεχνικές των μεθόδων αξιολόγησης να είναι συμβατές με αυτές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ τον Οκτώβριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι η διεξαγωγή των τεστ αντοχής των τραπεζών δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΝΤ, ούτε του Eurogroup.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk