Αποφασισμένη να ανακοινώσει μέχρι την Παρασκευήτο απόγευμα τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, παρά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επικύρωσή της, είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος θα βρεθεί αύριο Πέμπτη στηΦρανκφούρτη για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας, έχει ήδη λάβει την απόφαση να δημοσιοποιήσει την ειδική έκθεση για τις ανάγκες των τραπεζών και την πολυσέλιδη μελέτη τηςBlackrock, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι πίσω από την επιταγή του ΔΝΤ για αύξηση των αναγκών των ελληνικών τραπεζών κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος, κρύβονται πολιτικές επιδιώξεις.
Ο κεντρικός τραπεζίτης δε θέλει σε καμία περίπτωση να κρατήσει σε «ομηρία» τον τραπεζικό κλάδο, παρατείνοντας την αγωνία για το ύψος του κεφαλαιακού ελλείμματος που έχει υπολογιστεί, ενώ στην παρούσα φάση φαίνεται πως έχει και τη στήριξη της ΕΚΤ, ο εκπρόσωπος της οποίας στις χθεσινές επαφές με την τρόικα, συντάχθηκε με τις ελληνικές θέσεις κόντρα στις πιέσεις του ΔΝΤ.
Εξάλλου, τραπεζικοί κύκλοι προσθέτουν ότι η εγχώρια νομισματική αρχή, ως επόπτης του τραπεζικού κλάδου, είναι αποκλειστικά αρμόδια για τον έλεγχο της ευστάθειας και των αντοχών του συστήματος, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν έχει ούτε την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ούτε και τα εργαλεία για να προβαίνει σε εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τελικός λογαριασμός που θα ανακοινώσει η Τράπεζα της Ελλάδος θα διαμορφωθεί γύρω από τα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά περίπου θα αφορούν τηEurobank, τα 2 δισ. ευρώ την Εθνική Τράπεζα και τα υπόλοιπα τις τράπεζες Πειραιώς,AlphaBank,AtticaBankκαι Πανελλήνια Τράπεζα.
Το χρονοδιάγραμμα των αυξήσεων
Το δεύτερο θέμα που πρέπει να διευθετηθεί είναι το χρονοδιάγραμμα αναπλήρωσης των παραπάνω ποσών.
Εκτός από τηEurobank, η διοίκηση της οποίας δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έχοντας διασφαλίσει την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους της από τον ιδιωτικό τομέα, οι διοικήσεις των υπόλοιπων τραπεζών θέλουν να διευρύνουν το χρονικό ορίζοντα υλοποίησης των πλάνων αναδιάρθρωσης.
Το επόμενο διάστημα οι τραπεζίτες θα κληθούν να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας, το μεγάλο ερώτημα ωστόσο παραμένει το περιθώριο χρόνου που θα δοθεί για την εφαρμογή τους.
Η «θεωρητική» προθεσμία είναι η 30ή Νοεμβρίου, όταν η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τις δικές της ασκήσεις αντοχής, πριν αναλάβει την εποπτεία των τεσσάρων ελληνικών συστημικών ομίλων, στο πλαίσιο της δημιουργίας της νέας τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, οι διοικήσεις των τραπεζών θεωρούν ότι σε μία τέτοια περίπτωση τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, μην επιτρέποντας την αποτελεσματική διαχείριση των στοιχείων του ενεργητικού τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προτείνει την υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης σε βάθος δύο ή τριών ετών, λαμβάνοντας υπόψιν και τα αποτελέσματα των στρες τεστ που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ μέσα στο 2014, τα οποία όπως τονίζουν υπερκαλύπτουν την εγχώρια δοκιμασία.
Μάλιστα, είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδος η πρόταση να δημοσιοποιηθούν σε πρώτη φάση μόνον τα αποτελέσματα τηςBlackrockπρος ενημέρωση της αγοράς, και οι όποιες κινήσεις κεφαλαιακές ενίσχυσης να δρομολογηθούν μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης της Ευρωτράπεζας.