Η ένταση κλιμακώνεται καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ενισχύουν την παρουσία τους στην χερσόνησο της Κριμαίας, και οι ηγέτες του κόσμου πιέζουν για μια διπλωματική λύση.

Αλλά δεν συμφωνούν όλοι για τις πραγματικότητες επί του εδάφους. Οι Ουκρανοί, οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί έχουν πολύ διαφορετικές θεωρίες για αυτή την κρίση. Ιδού μερικά ζητήματα, και μια ματιά στο πώς τα αντιμετωπίζουν οι βασικοί παράγοντες:

Ποιός κυβερνά την Ουκρανία;
Η Ρωσία λέει ότι ο φυγάς Βίκτορ Γιανουκόβιτς παραμένει ο εκλεγμένος ηγέτης της Ουκρανίας, και ως εκ τούτου το Κρεμλίνο θεωρεί παράνομη την νέα κυβέρνηση. Ο Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν μίλησε για «ένοπλη κατάληψη της εξουσίας από εξτρεμιστές». Το Κίεβο λέει ότι η Ουκρανία έχει μια νόμιμη μεταβατική κυβέρνηση εν όψει των νέων προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου. «Ας της δώσουμε μια ευκαιρία να λειτουργήσει», είπε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Γιούρι Σεργκέγιεφ. Κατά τις ΗΠΑ, ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την προεδρία τον περασμένο μήνα, έφυγε από την χώρα, και στη συνέχεια καθαιρέθηκε από την δημοκρατικώς εκλεγμένη βουλή της Ουκρανίας.
Πόσα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο εσωτερικό της Ουκρανίας;

Η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει αριθμό. Οι Ουκρανοί λένε ότι έχει αποστείλει πολεμικά πλοία, ελικόπτερα και μεταγωγικά αεροσκάφη για να αναπτύξει 16.000 στρατιώτες στην Κριμαία, από τις 24 Φεβρουαρίου. Οι ΗΠΑ είπαν ότι οι ρωσικές δυνάμεις «έχουν τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας», με 6.000 Ρώσους στρατιώτες και ναύτες στην περιοχή.
Εχουν τα ρωσικά στρατεύματα δικαίωμα να είναι στην Κριμαία;

Οι Ρώσοι λένε ναι. Συμφωνία με την Ουκρανία επιτρέπει στη Ρωσία να διαθέτει μέχρι και 25.000 στρατιώτες στην Κριμαία. Το Κρεμλίνο πρόσθεσε ότι ο Γιανουκόβιτς ζήτησε επίσης από την Ρωσία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις. Το Κίεβο λέει ότι τα ρωσικά στρατεύματα που συγκεντρώνονται στην Κριμαία και κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι μια «πράξη επιθετικότητας». Οι ΗΠΑ συμφωνούν, και τονίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι. «Οι συνέπειες της στρατιωτικής δράσης θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές», είπε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ.
Γιατί είναι τόσο έντονη η αντιπαράθεση;
Η Ρωσία λέει ότι το κοινοβούλιό της ενέκρινε την χρήση στρατιωτικής βίας για την προστασία των Ρώσων πολιτών στη χερσόνησο της Κριμαίας. Το Κίεβο λέει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι απειλούνται Ρώσοι στο εσωτερικό της Ουκρανίας, και βλέπει απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει την Κριμαία. Η Ρωσία δρα σύμφωνα με τις δικές της ιστορικές ευαισθησίες για την Ουκρανία, την Κριμαία και την θέση τους στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας. Ο Πούτιν φοβάται ότι η Ουκρανία μπορεί να πέσει υπό ευρωπαϊκή ή δυτική επιρροή, είπε ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο CNN την Δευτέρα.