Διαστάσεις και δημοσιότητα λαμβάνει η απόφαση ενός Ιταλού – μεταξύ σοβαρού και αστείου -, να δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook που προωθεί την ιδέα της πώλησης της Σαρδηνίας στην Ελβετία με στόχο να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

Η σελίδα, που αριθμεί ήδη πάνω από τέσσερις χιλιάδες μέλη, έχει το όνομα Canton Marittimo, δηλαδή «Θαλάσσιο Καντόνι» και φιλοδοξεί να ανακηρύξει το δεύτερο μεγαλύτερο ιταλικό νησί ως το «27ο καντόνι της Ελβετίας» με την ελπίδα, όπως λέει, «κάποια στιγμή στο μέλλον η Ελβετία να αποκτήσει τη δική της ακτογραμμή».
Σύμφωνα με τον Αντρέα Καρούζο, τον δημιουργό της σελίδας, «έτσι κι αλλιώς οι κάτοικοι του νησιού ανέκαθεν είχαν τάσεις απόσχισης από την Ιταλία», αν και – σοβαρολογώντας -, παραδέχεται πως σε περίπτωση που προσπαθούσαν να ανεξαρτητοποιηθούν, το αίτημά τους θα έβρισκε αντιμέτωπο το ιταλικό σύνταγμα.
Παρόλ’ αυτά, η ιδέα του Καρούζο βρήκε… ανταπόκριση σε πολλούς συμπατριώτες του και δεν είναι τυχαίο πως στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου στη Σαρδηνία υπήρξαν ψηφοδέλτια που θεωρήθηκαν άκυρα καθώς είχαν πάνω τους γραμμένη τη φράση «Canton Marittimo» !
Ο Καρούζο πήγε μάλιστα το αστείο ένα βήμα παραπέρα, καθώς δημιούργησε και τη νέα σημαία της Ελβετίας, συγχωνεύοντας τη σημαία της Σαρδηνίας με τους τέσσερις Μαυριτανούς με τον λευκό σταυρό μέσα σε κόκκινο φόντο της Ελβετίας.
Μια γερμανόφωνη ελβετική ιστοσελίδα έκανε ένα ονλάιν δημοψήφισμα για το θέμα αυτό της… ελβετοσαρδηνιακής συγχώνευσης και το 75% των συμμετεχόντων απεφάνθη πως «Ναι! Επιτέλους, η Ελβετία θα έχει ακτογραμμή!». Φυσικά η ψηφοφορία αυτή δεν διεκδικεί ούτε ίχνος επιστημονικής εγκυρότητας, αλλά δείχνει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν κάποιοι πολίτες λόγω της οικονομικής κρίσης.
Η Σαρδηνία, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ιταλίας αλλά και της Μεσογείου ( με μεγαλύτερο τη Σικελία και τρίτο σε μέγεθος την Κύπρο ) έχει πληθυσμό 1.7 εκατομμυρίων και συμμετείχε στην ίδρυση της σύγχρονης Ιταλίας το 1861.
Για την ονομασία του νησιού, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Κορσική, οι απόψεις διίστανται: κάποιοι υποστηρίζουν πως έχει ονομαστεί Σαρδηνία λόγω ενός φυτού, της σαρδάνης, που έχει περίεργες ιδιότητες. Αν καταναλωθεί, προκαλεί συσπάσεις στους μύες του προσώπου και ο παθών κάνει κάποιους μορφασμούς -από τη γλωσσική ρίζα του φυτού προκύπτει και το «σαρδόνιο» γέλιο καθώς και το επίθετο «σαρδόνιος». Ωστόσο, μια άλλη εξήγηση αποδίδει την ονομασία του στο ψάρι σαρδέλα και τους Άγγλους που της έδωσαν το όνομα του εμπνευσμένο από το αγγλικό sardine (σαρντίν).