ΗΠΑ: Βοήθεια 1 δισ. δολ. στο Κίεβο για ενεργειακά χρέη προς Ρωσία

Βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων ετοιμάζονται να εγκρίνουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία προκειμένου να καλυφθούν τα ενεργειακά χρέη του Κιέβου προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο Κίεβο, η κυβέρνηση Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο προκειμένου να εγκριθεί το ποσό αυτό. Στην ουκρανική πρωτεύουσα έφτασε ο αμερικανός ΥΠΕΞ.

Βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων ετοιμάζονται να εγκρίνουν οι ΗΠΑ για την Ουκρανία προκειμένου να καλυφθούν τα ενεργειακά χρέη του Κιέβου προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς το Κίεβο ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εγκρίνει δάνειο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, υπό μορφή δανειακών εγγυήσεων, για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στους Ουκρανούς από τις προτεινόμενες μειώσεις στις επιδοτήσεις για την ενέργεια.

«Θέλουμε να αγκαλιάσουμε την Ουκρανία» δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός. «Ένα μέρος αυτού θα γίνει μέσω ενός πακέτου (βοήθειας) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ένα μέρος θα είναι μέσω διμερούς βοήθειας, αλλά σε συνεργασία με τους εταίρους μας ώστε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Επίσης, οι ΗΠΑ θα στείλουν τεχνικούς συμβούλους στην Ουκρανία για να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα της χώρας, καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έφτασε την Τρίτη στο Κίεβο.

Ο αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την επέμβασή της στην Κριμαία «το πιθανότερο πολύ σύντομα», σε διάστημα μερικών ημερών και όχι εβδομάδων.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα εκπαιδεύσουν εκλογικούς παρατηρητές στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι μια αμερικανική ομάδα θα μεταβεί στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα για να βοηθήσει τις ουκρανικές αρχές να εντοπίσουν και να διεκδικήσουν κλεμμένα περιουσιακά στοιχεία.

Οι ΗΠΑ θα προσφέρουν επίσης «τεχνικές συμβουλές» στην ουκρανική κυβέρνηση σχετικά με τα δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου όσον αφορά τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

«Παράλληλα ο ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν υποστήριξη και χρηματοδότηση ώστε να βοηθήσουν τις ουκρανικές επιχειρήσεις να βρουν νέες αγορές, να προσαρμοστούν στις εμπορικές πιέσεις και να προαγάγουν την ενεργειακή αποτελεσματικότητα, βοηθώντας τις να μειώσουν την εξάρτησή τους από το εισαγόμενο φυσικό αέριο» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην Ουάσινγκτον ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου δήλωσε ότι το υπουργείο του είναι έτοιμο να στείλει τεχνικούς συμβούλους για να βοηθήσουν την Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις της με το ΔΝΤ.

Οι ΗΠΑ δείχνουν την υποστήριξή τους στη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας, ενώ η ένταση με τη Ρωσία στην περιοχή της Κριμαίας κλιμακώνεται.

Η Ουκρανία οδηγείται σε οικονομική ασφυξία και έχει ήδη ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ύψους 15 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, σφίγγει κι άλλο τον κλοιό λέγοντας πως δεν βλέπει τον λόγο επέκτασης συμφωνίας που προέβλεπε έκπτωση στα χρέη της Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την Gazprom, το χρέος της Ουκρανίας για το 2013 και τους πρώτους μήνες του 2014 φτάνει το 1,55 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk