Την απαγόρευση όλων των δραστηριοτήτων της Χαμάς στην Αίγυπτο διέταξε δικαστήριο του Καΐρου, χαρακτηρίζοντάς την τρομοκρατική οργάνωση -σε συνέχεια, ουσιαστικά, των ανάλογων κινήσεων για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τους οποίους η νέα αιγυπτιακή ηγεσία έχει κατηγορήσει (και) για συνεργασία με την Χαμάς.

Έντονα αντιδρά η οργάνωση, λέγοντας πως η απόφαση στρέφεται «εναντίον του αγώνα των Παλαιστίνιων».

Αιγυπτιακό δικαστήριο κατέστησε παράνομη τη δραστηριότητα της Χαμάς στη χώρα, διέταξε το κλείσιμο των γραφείων και των αντιπροσωπειών της και απαγόρευσε κάθε συνεργασία μαζί της.

Οι σχέσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων με τη Χαμάς έχουν χρησιμοποιηθεί για τη δίωξη των στελεχών του προηγούμενου καθεστώτος, με πρώτον τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο Μόρσι.

Μία από τις δίκες που έχουν ξεκινήσει σε βάρος του Μόρσι αφορά την υποτιθέμενη συνεργασία του με τη Χαμάς για την απόδρασή του από τη φυλακή το 2011. Σε αυτήν, όπως και σε δεύτερη δίκη στην οποία εμπλέκεται ο ανατραπείς πρόεδρος, συγκατηγορούμενοι βρίσκονται και μέλη της Χαμάς.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης καταδίκασε την απαγόρευση, λέγοντας πως στρέφεται εναντίον του αγώνα για ανεξάρτητη Παλαιστίνη. «Η απόφαση πλήττει την εικόνα της Αιγύπτου και το ρόλο της στο Παλαιστινιακό και αντανακλά το σχηματισμό αντίθεσης εναντίον στο κίνημα παλαιστιανιακής αντίστασης» ανέφερε ο Σαμί Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς.