Λόγω έλλειψης βασικών μαρτύρων, αναβλήθηκε για τις 12 Μαρτίου η δίκη των επτά εκ των 11 συλληφθέντων για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Κυριακή το βράδυ στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» μετά τον αγώνα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.
Οι επτά κατηγορούμενοι που οδηγήθηκαν σήμερα Τρίτη στα δικαστήρια του Πειραιά αφέθηκαν ελεύθεροι ως τη νέα δικάσιμο.
Τα επεισόδια έξω από το γήπεδο ξεκίνησαν λίγο πριν από τη λήξη του αγώνα και ενώ πίσω από την εστία του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού βρίσκονταν οπαδοί του Ολυμπιακού χτυπώντας και μετακινώντας διαφημιστικές πινακίδες. Μπροστά τους είχαν παραταχθεί υπάλληλοι εταιρείας security προκειμένου να αποτρέψουν ενδεχόμενη εισβολή τους στον αγωνιστικό χώρο όπου βρίσκονταν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων κατά τη διεξαγωγή του αγώνα.
Την ίδια ώρα στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου και συγκεκριμένα έξω από τη θύρα 3 ομάδες νεαρών έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους πετούσαν διάφορα αντικείμενα -πλαστικά καθίσματα, πέτρες, φωτοβολίδες- προς τους αστυνομικούς των ΜΑΤ που προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και χημικά.
Στη συνέχεια τα μικροεπεισόδια μεταφέρθηκαν στη διασταύρωση των οδών Καραολή Δημητρίου και Σοφιανοπούλου, απέναντι από την μπουτίκ της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού. Όλο αυτό το διάστημα αρκετός κόσμος -ανάμεσά τους γονείς με παιδιά – ήταν εγκλωβισμένος στο γήπεδο και προσπαθούσε να απομακρυνθεί απο παρακείμενους δρόμους.
Τελικά οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους νεαρούς και μια ομάδα εξ αυτών κινήθηκε προς τον σταθμό του ηλεκτρικού όπου έγινε εκ νέου ρίψη αντικειμένων και περιορισμένη χρήση χημικών.
Περίπου στις 22.20 τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχώρησαν και οι τελευταίοι φίλαθλοι από το γήπεδο.

Τέσσερις ακόμη συλλήψεις στα Πετράλωνα

Την Τετάρτη οδηγούνται στον 3ο ειδικό ανακριτή οι 4 από τους 11 συλληφθέντες της Κυριακής οι οποίοι ανήκαν σε μια μεγάλη ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού. Ειχαν ξεκινήσει 60 – 70 άτομα με μηχανάκια από τον σύνδεσμό της Καλλιθέας ωστόσο πέρασαν πρώτα από τον σύνδεσμό φιλάφθλων του ΠΑΟ στα Πετράλωνα. Εξω από κει βρήκαν 4 άτομα τα οποία χτύπησαν ενώ άρπαξαν και ένα τσαντάκι με κινητό. Στη συνέχεια τους κυνήγησαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, συνέλλαβαν 4 οι οποίοι οδηγήθηκαν και στον Εισαγγελέα την Τρίτη.

Ανακοίνωση – επίθεση στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ο Ολυμπιακός

Ανακοίνωση – επίθεση στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ο Ολυμπιακός, τονίζοντας ότι τα μέτρα ασφαλείας που υπήρχαν στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν υπεβολικά και κλιμάκωσαν την ένταση, ενώ προσθέτει ότι η στάση του απέναντι στον σύλλογο είναι «τουλάχιστον προκλητική διαχρονικά».

Τέλος τον κατηγορεί για τη στάση των ΜΑΤ μετά το τέλος του αγώνα, αναφέροντας ότι «εξάντλησαν την αγριότητα τους, στους φιλάθλους που αποχωρούσαν απο το γήπεδο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αφορμή».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ολυμπιακού:

«Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ διαμαρτύρεται έντονα για την απαράδεκτη στάση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κυρίου Παπαγιαννόπουλου, ο οποίος για μια ακόμα φορά φέρθηκε με εμπάθεια σε ένα ζήτημα (όπως τα μέτρα ασφαλείας του παιχνιδιού της Κυριακής) που αφορούσε στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ.

Η στάση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στο μεγαλύτερο ελληνικό αθλητικό σύλλογο και ταυτόχρονα στο μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών αυτής της χώρας είναι τουλάχιστον προκλητική διαχρονικά.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σφύριξε αδιάφορα όταν χρειάστηκε η παρέμβαση του τόσο σε ζητήματα ασφαλείας που αφορούσαν στον Πρόεδρο της ομάδας μας και όταν στελέχη του συλλόγου δέχτηκαν δολοφονική επίθεση με σφαίρες στις 28 Δεκεμβρίου του 2013.

Η συγκεκριμένη έρευνα μάλιστα της απόπειρα δολοφονίας, έχει βαλτώσει, ενώ οι καταθέσεις στις οποίες έχουν κατονομαστεί ως ηθικοί αυτουργοί συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν διανεμηθεί κατά περίεργο τρόπο σε ανθρώπους που δεν εκπροσωπούν την ΕΛ.ΑΣ. ή τη Δικαιοσύνη.

Ταυτόχρονα, η ΕΛ.ΑΣ. συνεχίζει να αντιμετωπίζει με πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά (εκτός απο περιόδους εκτροπής της Δημοκρατίας) αγριότητα τους φιλάθλους του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ σε όλα τα γήπεδα της χώρας και αντί να εξασφαλίζει την ακεραιότητα των πολιτών-φιλάθλων προσπαθεί να δημιουργήσει αφορμές για συγκρούσεις.

Την εβδομάδα που προηγήθηκε του ντέρμπι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί κλιμάκωσαν την ένταση λες και το παιχνίδι θα γινόταν σε εμπόλεμη ζώνη. Παρά τα συνεχή προσκλητήρια σε γιορτή απο την ΠΑΕ Ολυμπιακός και τον Πρόεδρο της κ. Μαρινάκη και το απόλυτα ήσυχο κλίμα που υπήρχε πριν το παιχνίδι.

Η συνεχής αναφορά του ίδιου του κυρίου Παπαγιαννόπουλου και των επιτελών του, σε «ισότιμα» μέτρα, απο τη μια προβληματίζει, μιας και δεν μπορεί ποτέ να υπάρξουν ισότιμα μέτρα σε δυο τόσο διαφορετικές ποιοτικά εγκαταστάσεις και απο την άλλη αποδεικνύει ότι υπηρετούσαν μια συγκεκριμένη λογική και είχαν μια συγκεκριμένη στόχευση.

Η προκλητικότητα της ΕΛ.ΑΣ στο Καραισκάκη, πριν και μετά τον αγώνα της Κυριακής ξεπέρασε τα όρια.

Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων απο το μεσημέρι της Κυριακής μέχρι και στην… ταράτσα του Καραισκάκη προκάλεσε γέλιο και απορία στους προσερχόμενους στο γήπεδο φιλάθλους και οι αμέτρητοι άνδρες των ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση στα αποδυτήρια προκάλεσαν τα ειρωνικά σχόλια των ποδοσφαιριστών (και των δυο ομάδων).

Μετά το τέλος του παιχνιδιού οι δυνάμεις των ΜΑΤ εξάντλησαν την αγριότητα τους, στους φιλάθλους που αποχωρούσαν απο το γήπεδο, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αφορμή. Η δράση τους αυτή και η ρίψη χημικών ακόμα και πριν τη λήξη του αγώνα είχε ως αποτέλεσμα να μεταφερθεί η ένταση και εντός του γηπέδου.

Εκτός αν η αδιάκοπη χρήση χημικών και η προσπάθεια να επαναπροωθήσουν τους φιλάθλους εντός γηπέδου δεν έχει να κάνει με απλή ανικανότητα, αλλά με σκοπιμότητα. Αν ισχύει κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει αυτό να απασχολήσει πολύ σοβαρά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

Και ίσως έφτασε η ώρα να μας απαντήσει ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.: Θεωρεί ότι είναι υπάλληλος της Ελληνικής Δημοκρατίας ή είναι άλλο το αφεντικό του;».