«Αγνοούσα ότι είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος μου. Δεν έχω καμία σχέση με το πενταπλό φονικό στην Κύπρο». Αυτό ανέφερε στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ο 34χρονος Αλβανός Εμίλιο Π., ο οποίος παραδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Σε βάρος του 34χρονου, που ανήκε στον ελληνικό αντιεξουσιαστικό χώρο και ο οποίος τους τελευταίους μήνες εμφανιζόταν να διέμενε στην Αλβανία, είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση του αιματηρού περιστατικού το καλοκαίρι του 2012 στην Αγία Νάπα με την εν ψυχρώ δολοφονία πέντε σωματοφυλάκων κύπριου επιχειρηματία.
Όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» στις 27 Φεβρουαρίου 2014 ο Αλβανός θεωρείται ύποπτος για ηθική αυτουργία στην πενταπλή δολοφονία ενώ υπήρχε και σχετική επιστολή του κύπριου επιχειρηματία που εμφανιζόταν ως στόχος του συμβολαίου. Ωστόσο εξετάζεται η συμμετοχή του και σε ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα.
Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012 στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ τρεις Κύπριοι και δύο Ρουμάνοι, φρουροί του γνωστού κύπριου επιχειρηματία κ. Θεοφάνη Θεοφάνους Καλοψιδιώτη. Ως δράστες συνελήφθησαν δύο Έλληνες 31 και 42 ετών που είχαν επαφές με τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ενώ για τον 31χρονο είχαν υπάρξει ενδείξεις ότι ίσως συμμετείχε σε ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα.
Στις αρχές Φεβρουαρίου οι δύο Έλληνες καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη και ο 42χρονος αμέσως μετά προχώρησε σε καταγγελίες στις κυπριακές αρχές για ένοπλες επιθέσεις στη χώρα μας.
Φίλος του καταδικασθέντος ως εκτελεστή
Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες ο 34χρονος Αλβανό ς που παρουσιάσθηκε το πρωί της Τρίτης στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε εντοπισθεί λίγες ημέρες μετά το φονικό σε αντιεξουσιαστικό στέκι στην Αθήνα μαζί με τον 31χρονο κατηγορούμενο ως εκτελεστή της Αγίας Νάπας ο οποίος επίσης ανήκε στον αναρχικό χώρο. Ο Εμίλιο Π. θεωρείται ότι ήταν στενός φίλος του 31χρονου, με κοινή πορεία στον αναρχικό χώρο. Όμως τότε δεν δόθηκε καμία συνέχεια στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. και αφέθηκε ελεύθερος.
Στην πορεία ο κύπριος επιχειρηματίας -πιθανός στόχος της επίθεσης- φέρεται να έδωσε στοιχεία στις κυπριακές αρχές ότι ο 34χρονος Αλβανός ήταν αυτός που μεσολάβησε και πιθανόν χειρίσθηκε τα χρήματα για το κλείσιμο του «συμβολαίου θανάτου» στην Κύπρο.
Μάλιστα υπήρχαν αναφορές ότι «σε χωριό κοντά στους Αγίους Σαράντα ο ύποπτος Αλβανός ανέγειρε οικοδομή με τα χρήματα από το συμβόλαιο θανάτου από την Κύπρο». Επαλήθευση αυτών των αναφορών ωστόσο δεν έγινε.
Για τον 34χρονο εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, ενώ, όπως φαίνεται, υπήρχαν παρασκηνιακές επαφές αστυνομικών και του κύπριου επιχειρηματία στη Μεγαλόνησο.
Η επιστολή του επιχειρηματία
Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο κύπριος επιχειρηματίας την προηγούμενη εβδομάδα στην κυπριακές κυβέρνηση, «ενώ ο Emilio P., αλβανός υπήκοος, καταζητούνταν για την έρευνα των δολοφονιών, εξασφάλισα τον τηλεφωνικό του αριθμό μέσω επαφών μου ώστε να μιλήσει μαζί με τον κύπριο αξιωματούχο και να προσπαθήσει να τον δελεάσει να έρθει στην Κύπρο για να βοηθήσει στην έρευνα. Μίλησε μαζί του πολλές φορές, αν και για άλλη μια φορά ένιωσα δεν δινόταν καμία προτεραιότητα στο θέμα αυτό, και τελικώς δεν κατάφερε να τον φέρει εδώ στην Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες έχασε επαφή μαζί του. Προσπάθησα να τον ξαναεντοπίσω και ακολούθως ενημέρωσα το στέλεχος της κυπριακής αστυνομίας ότι ο Emilio P. εγκατέλειψε την Αλβανία και επέστρεψε στην Ελλάδα. Μέσω κάποιων από τις επαφές μου τον εντόπισα σε κάποιο ελληνικό νησί και αυτή η πληροφορία δόθηκε επίσης στον αξιωματούχο, ωστόσο και πάλι χωρίς αποτέλεσμα».
Ο 34χρονος Αλβανός θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα ενώ αναμένονται νέες εξελίξεις στις σχετικές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και της κυπριακής αστυνομίας.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με νεότερα στοιχεία και αναφορές κρατουμένου στην όλη υπόθεση,«στο σύστημα της οργάνωσης του πενταπλού φονικού στην Κύπρο με τη συμμετοχή ελλήνων αντιεξουσιαστών φέρεται να έχει και ένας έλληνας ιατρός που εργάζεται σε ευρωπαϊκή χώρα».