Ενας κρατικός υπάλληλος που έχει διατελέσει συνεργάτης βουλευτών, ένας γνωστός δικηγόρος, και ένας ιδιοκτήτης εταιρείας ταχυμεταφορών, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα επτά άτομα (σ.σ ηλικίας 38-50 ετών) που συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες από την ΕΛ.ΑΣ ως πρωταγωνιστές απάτης ύψους περίπου 17εκατ. ευρώ, στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ, οι εμπλεκόμενοι είχαν συστήσει έξι εταιρείες «μαϊμού» και προσέγγιζαν ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων που είχαν χρέη (λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων) προς το Δημόσιο ή τις Τράπεζες.

Οι εμπλεκόμενοι, οι οποίοι δρούσαν από το 2006, ζητούσαν από τους επιχειρηματίες «να συνεργασθούν και να υπογράψουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό στο οποίο να αποδέχονται ότι πλέον θα δίνουν σημαντικό μερίδιο από τα κέρδη τους με «αντάλλαγμα» οι εταιρείες, που είχαν δημιουργήσει τα μέλη του κυκλώματος, να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να τακτοποιήσουν όλες τις οφειλές τους».

Οι ιδιοκτήτες των τουριστικών επιχειρήσεων αποδέχθηκαν, μέσα στην ασφυκτική οικονομική κατάσταση που είχαν βρεθεί, αυτόν τον διακανονισμό και πλήρωναν μερίδια από τα κέρδη τους στα μέλη του κυκλώματος. Όμως εκείνοι, όπως προέκυψε από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, εξέδιδαν πλαστές επιταγές και δεν αποπλήρωναν τις οφειλές του τουριστικών μονάδων, όπως είχαν δεσμευθεί. Ερευνες από την ΕΛ.ΑΣ έχουν πραγματοποιηθεί στις Κάτω Γούβες Ηρακλείου, στον Αγιο Νικόλαο, στο Μεσαρά και αλλού. Σε σχετικές ανακοινώσεις θα προχωρήσει το πρωί της Τετάρτης η ΕΛ.ΑΣ.