Αύριο, Τετάρτη, ή το αργότερο την Πέμπτη αναμένεται η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) η οποία θα δίνει τις απαντήσεις στα διαδικαστικά θέματα των πρυτανικών εκλογών. Για τη διαδικασία, η οποία ξεκινά σε δύο μήνες σε δέκα πανεπιστήμια της χώρας, οι νυν πρυτάνεις και τα μέλη των Συμβουλίων πολλών Ιδρυμάτων έχουν διαφωνήσει.
Ήδη βέβαια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», έχει εκδοθεί η σχετική εισήγηση του αρμόδιου συμβούλου ενώπιον του Γ’ Τμήματος του ΝΣΚ, στην οποία και δίνονται οι εξής απαντήσεις στα θέματα που τέθηκαν από το υπουργείο Παιδείας:
1. Οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ δεν έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ξανά υποψηφιότητα για να εκλεγούν, κάτι που αν υιοθετηθεί αλλάζει τελείως το σκηνικό στην εκλογική διαδικασία που θα γίνει στα πανεπιστήμια.
2. Οι υποψήφιοι πρυτάνεις θα πρέπει να έχουν πλήρη θητεία για να εκλεγούν (δηλαδή να μη συνταξιοδοτούνται στο μέσον της θητείας τους), αλλά για εκείνους που προέρχονται από ΑΕΙ του εξωτερικού ισχύει ό,τι ορίζεται στα μητρικά πανεπιστήμια τους.
Συνάντηση με «παρατράγουδα»
Στη σημερινή πρώτη κοινή συνάντηση πρυτάνεων και Συμβουλίων υπό «διαιτησία» του υπουργείου Παιδείας που έγινε στο Μαρούσι το κλίμα ήταν θετικό, αν και σε κάποιες περιπτώσεις οι τόνοι ανέβηκαν.
Για παράδειγμα, ένταση δημιουργήθηκε στη συζήτηση όταν περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνάντησης μια υπάλληλος του υπουργείου έφερε στον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο δήλωση την οποία απέστειλε στα ΜΜΕ το γραφείο Τύπου του πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Γιάννη Μυλόπουλου.
Σε αυτή, με τίτλο «Δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας», ο πρύτανης του ΑΠΘ ανέφερε: «Βραδυφλεγείς βόμβες τα προβλήματα που σχετίζονται με το ασαφές και αντιφατικό θεσμικό καθεστώς, τα οποία δημιουργούν ένα ρευστό και αβέβαιο περιβάλλον λειτουργίας στα ιδρύματα».
Ακόμη ότι «το υπουργείο, αντί να παίρνει θέση και να δίνει λύσεις αναζητά, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, σε νομικούς παράγοντες την ερμηνεία των χρησμών του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αδυνατούν να ερμηνεύσουν ακόμη και οι ίδιοι οι συντάκτες του. Φτάσαμε λοιπόν στο τραγελαφικό σημείο η κυβέρνηση να αναζητεί τώρα την ερμηνεία των νόμων που η ίδια ψήφισε. Ή αλλιώς, φτάσαμε στο σημείο ο ίδιος ο νομοθέτης να προσφεύγει σε ερμηνείες τρίτων προκειμένου να αντιληφθεί ποια είναι η βούλησή του…»
Ο υπουργός Παιδείας ρώτησε τον κ. Μυλόπουλο πώς έκανε δήλωση ενώ δεν έχει τελειώσει ακόμη η συνάντησή τους και δεν ξέρει το αποτέλεσμά της και εκείνος απάντησε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι δεν απαγορεύεται να το κάνει.
Επίσης πρυτάνεις ανέφεραν στη διάρκεια της ίδιας συνάντησης ότι κάποιοι εκπρόσωποι Συμβουλίων τούς θέλουν τελικά «υπαλλήλους» τους.
Με εξαίρεση αυτή την έκφραση, αλλά και τη δήλωση μέλος του Συμβουλίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) ότι θα έπρεπε τα Συμβούλια να μπορούν να απολύουν πρυτάνεις αν κρίνουν ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, όπως ήταν η αρχική διατύπωση του νόμου, η συνάντηση εξελίχθηκε σε ήρεμο και θετικό κλίμα.
Η καλή λειτουργία των ΑΕΙ γνώμονας διαλόγου για όλους
«Χρειάζεται να επιδιώξουμε κλίμα συναίνεσης και η μετριοπάθεια να επιδιωχθεί από όλες τις πλευρές έτσι ώστε να μη δυναμιτίζεται το κλίμα του διαλόγου. Και το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του πρέπει να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο με γνώμονα την καλή λειτουργία του ελληνικού πανεπιστημίου βάσει και των βέλτιστων πρακτικών διοίκησης, χωρίς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και αντιπαραθέσεις» δήλωσε σχετικά στο «Βήμα» ο πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, αλλά όχι και οι περισσότεροι πρόεδροι Συμβουλίων οι οποίοι και βρίσκονταν στα πανεπιστήμια του εξωτερικού όπου και εργάζονται. Με τηλεδιάσκεψη συνδέθηκε ωστόσο με το υπουργείο Παιδείας για να συμμετάσχει στη συνάντηση ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Ρίτσαρντ Χάντερ.
Στη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι στόχος της συζήτησης που γίνεται είναι να υπάρξει διοικητική ομαλότητα και ηρεμία στα ΑΕΙ.
Σε πολλά Ιδρύματα πάντως αποδείχθηκε ότι έχουν αναπτυχθεί καλές σχέσεις μεταξύ της πρυτανείας και των Συμβουλίων τους με γνώμονα το καλό του Ιδρύματος, όπως για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων.
«Ο διάλογος είναι θετικό να γίνεται και είναι καλύτερα να τα λέμε ο ένας κοιτώντας ο ένας τον άλλο στα μάτια και όχι πίσω από την πλάτη του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτάκης.
Αμετακίνητοι
Η κάθε πλευρά βεβαίως, παρ’ ότι γίνεται προσπάθεια συναίνεσης, εμμένει στις απόψεις της. Για παράδειγμα πολλοί πρυτάνεις ζητούν τα Συμβούλια να έχουν απλά συμβουλευτικό ρόλο και να μην «μπλέκονται στα πόδια τους».

Αντίστοιχα οι εκπρόσωποι των Συμβουλίων ζητούν να αποφασίζουν αυτοί για όλα τα κρίσιμα θέματα των ΑΕΙ, να διορθώνουν και να ανατρέπουν τις αποφάσεις των πρυτάνεων που κρίνουν λάθος, όπως γίνεται και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα μέλη των Συμβουλίων δηλώνουν ακόμη ότι ο ρόλος τους δεν μπορεί να είναι «διακοσμητικός».
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Παιδείας δεν προτίθεται να αλλάξει τον νόμο-πλαίσιο σε κανένα σημείο του, αλλά θα περιμένει τη σχετική απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.