ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» σε άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Το ζήτημα της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, καθώς και το θέμα του ευρωψηφοδελτίου αναμένεται να απασχολήσει την κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε εισήγηση υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατέληξε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην κοινή της συνεδρίαση με το προεδρείο της ΚΟ, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης.
Την τελική απόφαση και το συνολικό σκεπτικό με το οποίο θα τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική διαδικασία θα αποφασίσει τη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, η οποία θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην συνεδρίαση της Τρίτης, επισημάνθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξ αρχής συμφωνήσει με το να τεθεί η ΧΑ ενώπιον του νόμου, όμως τονίστηκε και πως οι συγκεκριμένες περιπτώσεις με τα αιτήματα για την άρση ασυλίας, δεν θα πρέπει να συγχέονται με την συζήτηση για το αν θα τεθεί το κόμμα εκτός νόμου.

Επίσης, στην συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας, τέθηκαν και κάποια ερωτήματα προς διερεύνηση από την ομάδα συνταγματολόγων του κόμματος και τα οποία θα τεθούν και προς την κυβέρνηση. Κυρίαρχο μεταξύ αυτών, το κατά πόσον θα μπορεί να παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των πολιτικών δικαιωμάτων των προφυλακισθέντων της ΧΑ, οι οποίοι δια της απουσίας τους στην ουσία αλλοιώνουν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς.

Με δεδομένες τις διαφορετικές τοποθετήσεις μεταξύ στελεχών της πλειοψηφίας και άλλων τάσεων, στην συνεδρίαση επίσης συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρχει ενιαία άκφραση του κόμματος στις θεμελιώδεις θέσεις του.

Σύμφωνα με πληροφορίες την σθεναρότερη αντίσταση κατά της άποψης για άρση της ασυλίας των βουλευτών της ΧΑ προέβαλε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία εν τέλει κινήθηκε στην γραμμή της εξέτασης των αιτημάτων κατά περίπτωση.

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την άρση της ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής

«Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την σημερινή συνεδρίασή της, αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Κ.Ο. την υπερψήφιση της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Η ΠΓ θεωρεί πως η συγκεκριμένη στάση κατά την ψηφοφορία στη βουλή δεν σχετίζεται με το θέμα που έχει ανοίξει από διάφορες πλευρές, της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει πως η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου.»

Οι προβληματισμοί πριν την απόφαση

Ο προβληματισμός έγγειται στο ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τότε -κατά ορισμένα στελέχη- υπάρχει ο φόβος να δημιουργηθεί η εντύπωση πως η ΧΑ είναι ένα αντισυστημικό κόμμα το οποίο όλοι πολεμούν.

Από την άλλη, ο φόβος να φανεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ΧΑ είναι ακόμη μεγαλύτερος, στην περίπτωση που δεν ψηφίσει την άρση ασυλίας των βουλευτών.

Στελέχη επισημαίνουν ότι η κίνηση για άρση της ασυλίας -ενδεχομένως και προφυλάκιση- του συνόλου των βουλευτών της ΧΑ εντάσσεται στην στρατηγική της κυβέρνησης να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή. Αυτό είναι κάτι που από το Σύνταγμα δεν προβλέπεται κι έτσι γίνεται λόγος για μεθοδεύσεις.

Αυτό το σκεπτικό διατύπωσε με την τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής προ ολίγων 24ώρων και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα προκριθεί μια «συμβιβαστική λύση», δηλαδή ψήφο κατά περίπτωση για την άρση ασυλίας των εννέα βουλευτών της ΧΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk