Σε δοκιμαστική φάση βρίσκεται το νέο σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί στην Βουλή, ώστε να μπει τέλος στην χρονοβόρα -και σε ορισμένες περιπτώσεις αναξιόπιστη- πρακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα κατά την φανερή ψηφοφορία σε νομοσχέδια, σε ονομαστικές ψηφοφορίες κλπ.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας είναι φανερή ή μυστική. H φανερή ψηφoφoρία διεξάγεται είτε με ανάταση τoυ χεριoύ, είτε με έγερση, είτε με oνoμαστική κλήση, ενώ η μυστική ψηφoφoρία διεξάγεται με ψηφoδέλτια.

Επισημαίνεται ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει εδώ και χρόνια ότι η ψηφoφoρία μπoρεί να γίνει και με συστήματα σύγχρoνης τεχνoλoγίας (ηλεκτρoνικό σύστημα) και πάντoτε με τρόπo πoυ θα διασφαλίζει τo απόρρητo στις μυστικές ψηφoφoρίες.

Ενώ σχετικός εξοπλισμός υπάρχει στα βουλευτικά έδρανα από την εποχή της προεδρίας του κ. Απ. Κακλαμάνη. Ωστόσο, τώρα ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος το οποίο αφορά μόνο τις φανερές ψηφοφορίες και θα γίνεται μέσω ειδικών καρτών -παρόμοιων με τις γνωστές πλαστικές κάρτες, πιστωτικές κλπ.- τις οποίες θα εισάγουν οι βουλευτές στην ειδική υποδοχή που υπάρχει στα έδρανά τους, ενώ στην μικρή οθόνη που επίσης υπάρχει θα αναγράφεται το «ναι», το «όχι» και το «παρών» το οποίο θα επιλέγουν από το αντίστοιχο κουμπί που υπάρχει.

Μεταξύ των προβληματισμών που εγείρει η νέα μέθοδος είναι πώς θα εξασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας, δηλαδή πώς θα διασφαλιστεί ότι κάποιος βουλευτής δεν θα χρησιμοποιήσει την κάρτα άλλου συναδέλφου του που απουσιάζει, ενώ ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι, λογικά, θα πρέπει να λάβουν τις ηλεκτρονικές κάρτες καθώς δεν έχουν απωλέσει τα δικαιώματά τους ως εκλεγμένοι βουλευτές.