Διαδοχικές συσκέψεις της τρόικας με κορυφαίους Υπουργούς της κυβέρνησης έχουν προγραμματισθεί την Τρίτη σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία για τη δόση στο Eurogroup της Δευτέρας, ενδεχόμενο που σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» φαίνεται να απομακρύνεται.

«Αν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία μέχρι το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, η Αθήνα αναμένει κατ’ελάχιστον μια θετική δήλωση από την Τρόικα ότι έχει συντελεστεί επαρκής πρόοδος στις συνομιλίες και μένουν λίγα που θα κλείσουν σύντομα».

Αυτό ανέφερε την Τρίτη το απόγευμα κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Το απόγευμα της Τρίτης, περί τις 6.15 μμ και έως τις 8 μμ υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια επέστρεψε και πάλι στις διαπραγματεύσεις.

Με δεδομένο ότι τοEurogroupθα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα, το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν» και εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δοθεί η έγκριση για τη δόση μέσω τηλεδιάσκεψης (έκτακτοEurogroup).

Το καλό σενάριο για την κυβέρνηση, είναι να υπάρξει μια «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», που δίνει το «πράσινο φως» στο Eurogroup της Δευτέρας να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.


Ολοήμερες συσκέψεις

Από τις 13:30 βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη στον 7ο όροφο του κτιρίου της οδού Νίκης, με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών κ.Γιάννη Στουρνάρα, ΥγείαςΑδωνι Γεωργιάδη, ΝαυτιλίαςΜιλτιάδη Βαρβιτσιώτηκαι του υφυπουργού ΠεριβάλλοντοςΑσημάκη Παπαγεωργίου. Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, που παραμένουν το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης.

Παράλληλα η τρόικα ολοκλήρωσε τη συνάντηση με τον υπουργό ΕργασίαςΓιάννη Βρούτσηστο γραφείο του κ. Στουρνάρα η οποία απέβη άκαρπη και αναμένεται να επαναληφθέι τις επόμενες ημέρες.

Το απόγευμα αναμένονται συναντήσεις της τρόικας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Γιώργο Προβόπουλοαλλά και με τον κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας ενώ μετά τις 19.00 το βράδυ η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομικών για να συναντηθεί με τον κ. Χατζηδάκη.

Δύσκολα απόφαση για τη δόση, νέες ημερομηνίες

Πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Οικονομικών να αναχωρεί για τις Βρυξέλλες μέσα στο Σαββατοκύριακο με στόχο την προετοιμασία για το Ecofin της Τρίτης όπου θα συζητηθεί το θέμα της τραπεζικής ένωσης. Το ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του κ. Στουρνάρα ως προεδρεύοντα Υπουργού του Ecofin στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Το θέμα αυτό, στο οποίο αναγκαστικά θα αφιερώσει χρόνο ο κ. Στουρνάρας, σε συνδυασμό με τις όλες τις άλλες εκκρεμότητες που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις, καθιστούν πολύ δύσκολη την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας 10 Μαρτίου.

Πιθανό είναι πλέον το σενάριο ενός έκτακτου Eurogroup με τηλεδιάσκεψη μετά τις 10 Μαρτίου, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα ακόμη και για παράταση της εκκρεμότητας ως τον Απρίλιο.