Σε πορεία επέκτασης διατηρήθηκε η ελληνική μεταποίηση το Φεβρουάριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία για το Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η εταιρεία ερευνών Markit.

Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στις 51,3 μονάδες, έναντι 51,2 μονάδων τον Ιανουάριο και διατηρήθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που υποδεικνύει το πότε ο κλάδος είναι σε κάμψη και πότε σε ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την Markit η έντονη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών οδήγησαν τον κύριο δείκτη PMI σε πορεία ανάπτυξης για δεύτερο συνεχή μήνα τον Φεβρουάριο.

Η παραγωγή αυξήθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2008, ενώ και οι νέες παραγγελίες ενισχύθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα με τον εντονότερο ρυθμό από τον Μάιο του 2008 χάρη στην αυξημένη ζήτηση τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό.

Οι κατασκευαστές μείωσαν τις τιμές τους με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο, ενώ η αγοραστική τους δραστηριότητα αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 200, ανέφερε η έρευνα.

Τα αποθέματα μειώθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό, ωστόσο, η απασχόληση υποχώρησε και πάλι τον Φεβρουάριο παρά τις έντονες αυξήσεις των νέων παραγγελιών.

Όπως τονίζει η εταιρεία ερευνών η μείωση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών υπέδειξε ότι οι εταιρίες εξακολουθούν να εκμεταλλεύονται τη μειωμένη λειτουργική τους ικανότητα, όπως είχε διαμορφωθεί κατά την περίοδο της ύφεσης και δεν βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση για αύξηση της απασχόληση.