Συνάντηση τρόικας-Στουρνάρα-Χατζηδάκη: Έχουν ακόμη πολλά να γίνουν

«Υπήρξε κάποια πρόοδος – είναι πολλά τα θέματα και το ένα επηρεάζει το άλλο – αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία». Με αυτά τα λόγια, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, περιέγραψε τα αποτελέσματα της συζήτησης δυόμισι ωρών, που είχε η ελληνική πλευρά με την τρόικα

«Αν δεν κλείσει το θέμα των τραπεζών δεν μπορεί να συγκροτηθεί η έκθεση προόδου της τρόικας για την Ελλάδα», τόνισε αργά το βράδυ της Τρίτης κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας προς τους δημοσιογράφους και ο οποίος, ωστόσο εμφανίσθηκε μάλλον αισιόδοξος.

Ο ίδιος παράγοντας μετά το τέλος της συζήτησης που είχε η ελληνική πλευρά με την τρόικα, και η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες, ανέφερε «έκλεισε το δημοσιονομικό θέμα, επιβεβαιώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα στο ύψος του οποίου συμφώνησε η τρόικα και αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα στη διάρκεια του 2014».Σημειώνεται ότι εκτός από τον υπουργό κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Θ. Σκορδά στη συζήτηση συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας.

Επίσης, όπως αναφέρει η ίδια πηγή , «ήρθε πολύ κοντά η ελληνική πλευρά με την τρόικα στο θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ – υπήρξε συμφωνία στο 87% του συνολικού αριθμού των ρυθμίσεων» όπως, μάλιστα, πρόσθεσε, «η εργαλειοθήκη είναι το σημαντικότερο όλων των θεμάτων». Το πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει στις τράπεζες, διαφορά την οποία χαρακτήρισε «θεσμική που ξεπερνά την Ελλάδα και αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Υπενθύμισε χαρακτηριστικά ότι «ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δύο φορές στο Eurogroup έχει δηλώσει ότι σε κάθε χώρα – μέλος ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας πρέπει να καθορίσει το μέγεθος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών». Και πρόσθεσε ότι μεταξύ τους δηλαδή από τη μια πλευρά η Κομισιόν και η ΕΚΤ και από την άλλη το ΔΝΤ δεν έχουν συμφωνήσει.

«Η τρόικα είναι ένας νέος θεσμός και το ΔΝΤ θέλει να έχει άποψη. Εμείς τους είπαμε να τα βρουν μεταξύ τους και εκτιμώ ότι δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν τη διαμόρφωση της έκθεσης προόδου από αυτή την διαφορά. Δεν έχουμε διάθεση να «βάλουμε χέρι» στα λεφτά του ΤΧΣ. Τα λεφτά υπάρχουν και είναι εκεί. Θέλουμε οι τράπεζες να έχουν το χρόνο να σηκώσουν κεφάλαια από τις αυξήσεις».

Η προαναφερόμενη πηγή σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι αγορές επιδοκιμάζουν την Ελλάδα για την πρόοδο, δεν μπορούν να τίθενται εμπόδια και ελπίζουμε να τα βρουν μεταξύ τους. Η Κομισιόν και η ΕΚΤ θέλουν να κλείσει η έκθεση προόδου. Εμείς θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις ».

Εν των μεταξύ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «υπήρξε κάποια πρόοδος – είναι πολλά τα θέματα και το ένα επηρεάζει το άλλο – αλλά δεν μπορώ να πω ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι οι 55 αρνήσεις που η ελληνική πλευρά προέβαλε την προηγουμένη εβδομάδα έγιναν πλέον 40. Διάφορα υπουργεία, όπως το υπουργείο Περιβάλλοντος, των Μεταφορών ή το Ναυτιλίας υποχώρησαν σε ορισμένες ρυθμίσεις και έτσι κάπως βελτιώθηκε το κλίμα.

Στα επίμαχα θέματα, όπως επί παραδείγματι, στον καθορισμό της ενιαίας τιμής των βιβλίων το ίδιο στέλεχος έλεγε ότι : «έχω την εντύπωση ότι η τρόικα συμφώνησε». Το σημείο επί του οποίου φαίνεται να επέρχεται συμφωνία είναι το εξής: «Η ενιαία τιμή θα ισχύει μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία και μόνο για την πρώτη έκδοση. Όλα τα άλλα βιβλία (ξενόγλωσσα, σχολικά βοηθήματα κλπ) η τιμή θα διαμορφώνεται ελεύθερα».

Σχετικά με την απελευθέρωση της χρονικής διάρκειας του γάλακτος η ίδια πηγή δήλωσε πως «εξηγήσαμε στην τρόικα ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση να αλλάξει την τοποθέτησή της και να καταργήσει την κατηγορία του γάλακτος ημέρας». Από την πλευρά της η τρόικα επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

«Αναφορικά με τα φάρμακα προτείναμε : Να απελευθερωθούν οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και να διακινούνται για ένα τρίμηνο , δοκιμαστικό, μόνο από τα φαρμακεία – η τιμή τους θα είναι η ανώτατη τιμή λιανικής πώλησης , συμπεριλαμβανομένου του σημερινού περιθώριου κέρδους που έχουν οι φαρμακοποιοί, το οποίο , όμως θα καταργηθεί ως τέτοιο.

Δηλαδή αν ένα φάρμακο έχει βιομηχανική τιμή ένα ευρώ και το σημερινό περιθώριο κέρδους του φαρμακοποιού στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι 33% , τότε η νέα τιμή του φαρμάκου μετά την απελευθέρωση θα είναι 1,33 ευρώ. Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων το υπουργείο Υγείας δεν δέχεται να είναι ιδιοκτήτης μη φαρμακοποιός, δέχεται ωστόσο ορισμένες περιορισμένες επεμβάσεις, όπως πχ. ένας φαρμακοποιός να έχει περισσότερα του ενός φαρμακεία.

Ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, φεύγοντας από τη σύσκεψη δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος. Σχετικά με τους φόρους υπέρ τρίτων που είναι ένα απ τα επίμαχα θέματα της εργαλειοθήκης αποφασίσθηκε να αντιμετωπισθεί ξεχωριστά από το υπουργείο οικονομικών.
Τέλος, από τα 40 σημεία στα οποία διατηρήθηκε η απόσταση μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας τα 15 αφορούν σε εισφορές υπέρ τρίτων, άλλα στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, στα ΚΤΕΛ , στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές και στις εκπτώσεις, και τη νομοθεσία που διέπει τα φορτηγά αυτοκίνητα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk