Ο Πούτιν «γύρισε» τις αγορές

Η λήξη στρατιωτικών γυμνασίων του ρωσικού στρατού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν,

Η λήξη στρατιωτικών γυμνασίων του ρωσικού στρατού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και η διάθεση που επέδειξε να ηρεμήσει τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο οδήγησαν στο «γύρισμα» των αγορών που βρέθηκαν χθες στη δίνη του κυκλώνα. Ο ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η Ρωσία δεν βλέπει προς το παρόν ανάγκη να χρησιμοποιήσει ένοπλη στρατιωτική βία στην Κριμαία, μετριάζοντας τις ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης. Η χρήση βίας αποτελεί ύστατη λύση, είπε, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας που εξετάζουν οι δυτικές δυνάμεις θα ήταν αντιπαραγωγικές. Οι ρωσικές χρηματαγορές ανέκαμπταν από την έντονη πτώση που είχαν καταγράψει χθες, με το ευρώ και το δολάριο να ενισχύονται στις αγορές της Ασίας. Οι ευρωπαϊκές αγορές ανέκαμψαν επίσης, η Wall Street σημείωνε πριν από λίγο κέρδη, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας αντέστρεψε τις αρχικές απώλειες του 2,33% κλείνοντας με κέρδη 0,99%, αν και οι εξελίξεις στις τράπεζες θα συνεχίζουν να επηρεάζουν την αγορά.

Το Χρηματιστήριο της Μόσχας που είχε πέσει 10,8% τη Δευτέρα, εξανεμίζοντας αξίες 60 δισ. δολαρίων, ανέκαμπτε κατά 4%, προτού υποχωρήσει ελαφρά, ενώ οι ευρωπαϊκές αγορές κατέγραφαν σημαντικά κέρδη. Την ίδια ώρα, ο χρυσός και το πετρέλαιο υποχωρούσαν, ενώ το ρωσικό νόμισμα ενισχυόταν έναντι του αμερικανικού δολαρίου και του ευρώ. Ο Πούτιν υποβάθμισε τα τεκταινόμενα στις ρωσικές χρηματαγορές, αποκαλώντας τες «προσωρινή τακτική» των επενδυτών. Είπε ότι η Ρωσία δεν θα ενθαρρύνει αποσχιστικές κινήσεις στην Ουκρανία, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές είναι ρωσόφωνοι και έχουν στενούς δεσμούς με τη Ρωσία, τη στιγμή που το Κίεβο επιδιώκει να συνδεθεί με την ΕΕ. Σε μία άσκηση επιπλέον πίεσης στο Κίεβο, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom είπε ότι θα διακόψει από τον Απρίλιο την έκπτωση στις τιμές φυσικού αερίου που προμηθεύει την Ουκρανία, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Στις αναλύσεις τους μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Citi, εκτιμούσαν μεταξύ άλλων πως η κρίση στην Κριμαία ξεπερνά τα όρια περιφερειακής διένεξης και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, υπερβαίνοντας σε κρισιμότητα τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και τον πόλεμο στη Γεωργία το 2008, παρατηρώντας πως τα τελευταία γεγονότα ξυπνούν όλο και περισσότερο μνήμες της εποχής του Ψυχρού Πολέμου. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι αγορές υποτιμούν τον κίνδυνο, καθώς δεν εκτιμούν το μέγεθος των συνεπειών που θα είχε για το εμπόριο και την οικονομία το ενδεχόμενο να ξεπεραστούν οι γεωπολιτικές «κόκκινες γραμμές». Αύξηση της μεταβλητότητας και ειδικότερα σε αυτές των αναδυομένων αγορών αναμένει η JP Morgan. Η μεταβλητότητα θα κορυφωθεί εάν αρχίσει να προεξοφλείται πως η Ουκρανία οδεύει προς μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει νέες σεισμικές δονήσεις στις αναδυόμενες αγορές. Από την άλλη πλευρά εκτιμά πως το οικονομικό κόστος και για τη Ρωσία θα ήταν σημαντικό εάν η διεθνής κοινότητα «τιμωρήσει» τον Πούτιν για την κίνησή του στην Κριμαία. Αν και δεν αναμένει σημαντικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας, εν τούτοις ακόμη και η πιθανότητα της οικονομικής και πολιτικής απομόνωσης μπορεί να αποτελέσει βαρίδι για την οικονομία.
Αλληλεξάρτηση Ρωσίας – ΕΕ


Από την άλλη πλευρά, αναλυτές σημειώνουν πως τα δεδομένα και οι δεσμοί είναι διαφορετικοί απ’ ό,τι ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η Ρωσία βασίζει σχεδόν το μισό των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει πλέον ενσωματωθεί στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα και αποτελεί ουσιαστικά αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου συστήματος.
Να σημειωθεί ότι η Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Citi, καλύπτει το 31% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, το 27% αργού πετρελαίου, το 24% του άνθρακα και το 30% του ουρανίου. Αυτό σημαίνει ότι το ενδεχόμενο ενός εμπορικού εμπάργκο θα είχε σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες τόσο για τη Ρωσία όσο και για την εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Credit Suisse, η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόλις το 2,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ έναντι 0,4% της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να θεωρούνται περιορισμένες οι επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία. Ομως οι οικονομικοί δεσμοί της Γερμανίας με τη Ρωσία επηρεάζουν καταλυτικά τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς το 50% των γερμανικών εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των αντίστοιχων για φυσικό αέριο προέρχονται από τη Ρωσία.
Τα επόμενα βήματα


Στο βασικό της σενάριο για την επόμενη μέρα η Nomura αναφέρει πως ακόμα και αν η Μόσχα δείξει κάποιον βαθμό αυτοσυγκράτησης, οι εξελίξεις οδηγούν ήδη σε ορισμένα νέα δεδομένα. Η Κριμαία φαίνεται να ευθυγραμμίζεται de facto, αν όχι de jure, με τη Ρωσία, κάτι που καθιστά πιθανή την εμφάνιση αναταραχών.
Παράλληλα, η Ρωσία μπορεί να συνεχίσει να πιέζει το Κίεβο μέσω οικονομικών «μέτρων», ενώ οι επιλογές της Δύσης είναι περιορισμένες και οι συνέπειές τους θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν το «πάγωμα» της προτεινόμενης εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Ρωσίας, ένα μποϊκοτάζ από πλευράς ΗΠΑ της συνόδου των G8 και, το σοβαρότερο, μια κατάρρευση της συνεργασίας Ανατολής – Δύσης σε διάφορα γεωπολιτικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Συρίας.

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 4 Μαρτίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk