Με 30 ψήφους υπέρ και 26 κατά εγκρίθηκε από την κυπριακή Βουλή το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, ένα από τα προαπαιτούμενα που θέτει η τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Υπέρ ψήφισαν ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, κατά τάχθηκαν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών. Δεν υπήρξε καμία αποχή.

Στις 12 το μεσημέρι το νομοσχέδιο συζητήθηκε με την διαδικασία του κατεπείγοντος στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημειώνεται πως αύριο Τετάρτη εκπνέει η διορία που έχει δοθεί στην Κύπρο για την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων και το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη χώρα.

Οι κυριότερες αλλαγές σε σχέση με το κείμενο του σχεδίου νόμου που καταψηφίσθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την κυπριακή Βουλή εντοπίζονται στο άρθρο 5 που αφορά στα στάδια που πρέπει να προηγηθούν πριν την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης οποιουδήποτε φορέα.

Στο νομοσχέδιο προστέθηκε, επίσης, νέα παράγραφος, που αφορά τροπολογία του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την οποία «νοείται ότι, ουδέν στον παρόντα Νόμο δύναται να ερμηνευθεί κατά τρόπο που να μεταβάλλει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα δικαιώματα και την ιδιότητα των εργαζομένων που απασχολούνται σε οποιοδήποτε φορέα που υπόκειται σε αποκρατικοποίηση».

Επίσης προστέθηκε πρόνοια για τη διασφάλιση κάθε θέματος που άπτεται της εθνικής ασφάλειας, μη αποκλειόμενης της εξαίρεσης τομέων δραστηριότητας από το πεδίο αποκρατικοποιήσεων.