ΣΥΡΙΖΑ: Ουραγός των εξελίξεων στην Ουκρανία η Ελλάδα

«Ουραγός των εξελίξεων είναι για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση», καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κίνδυνος πολέμου στην Ουκρανία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ΕΕ. Σφοδρή επίθεση εξαπολύει και στον Ευ.Βενιζέλο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο ΥΠΕΞ δεν μπορεί να λειτουργεί ως ‘εντολοδόχος’ ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων και χρηματοπιστωτικών δυνάμεων». Τη λύπη του για τη στάση των κομμάτων της Αντιπολιτευσης εξέφρασε ο Ευ.Βενιζέλος, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η στάση αυτή μπορεί να βλάψει καίρια τα εθνικά συμφέροντα.

«Ουραγός των εξελίξεων είναι για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση», καταγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κίνδυνος πολέμου στην Ουκρανία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη στην Ευρώπη. Σφοδρή επίθεση εξαπολύει και προσωπικά στον Ευ.Βενιζέλο, κατηγορώντας τον ότι η επίσκεψή του στο Κίεβο δεν είχε καμία ουσιαστική συμβολή στην επίλυση της κρίσης, αλλά και ότι «ο ΥΠΕΞ της χώρας δεν μπορεί να λειτουργεί ως ‘εντολοδόχος’ ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων και χρηματοπιστωτικών δυνάμεων».

Τη λύπη του για τη στάση των κομμάτων της Αντιπολιτευσης εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η στάση αυτή μπορεί να βλάψει καίρια τα εθνικά συμφέροντα.

«Η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να αποκλιμακωθεί. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου» τόνισε ο κ. Βενιζέλος προτάσσοντας ως βασικό όπλο της ΕΕ τον διάλογο, που είναι «επιταγή του διεθνούς δικαίου».

«Πρέπει η αντίδρασή μας να είναι καθαρή, απόλυτη, αλλά και ψύχραιμη και παραγωγική. Γιατί δεν μπορούμε, φυσικά, να υποτιμήσουμε τον ρόλο της Ρωσίας και των ευρω-ρωσικών σχέσεων, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά για την κατάσταση παγκοσμίως» είπε ο Ευ.Βενιζέλος.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο κίνδυνος πολέμου στην Ουκρανία και ο διαμελισμός της χώρας εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και για την ευημερία των λαών της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι, για μια ακόμη φορά, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ουραγός των εξελίξεων» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επίσκεψη Βενιζέλου στην Ουκρανία, που ήρθε να καλύψει την απουσία της ελληνικής προεδρίας από τις εξελίξεις, ήταν μόνο για επικοινωνιακή χρήση και δεν είχε καμία ουσιαστική συμβολή αναφορικά με την επίλυση της κρίσης.»

» Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ δεν είπε λέξη για τη συμμετοχή στην νεοσυσταθείσα ουκρανική κυβέρνηση νεοναζιστικών μορφωμάτων που προωθούν την κατάργηση μειονοτικών δικαιωμάτων, ούτε καταδίκασε τις επιθέσεις σε ιστορικά κτήρια, μνημεία, αλλά και σε πολίτες της χώρας.»

» Είναι σαφές πλέον ότι παραβιάζονται στοιχειώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα πολιτών της Ουκρανίας. Η πρότασή του για παροχή οικονομικής βοήθειας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, όπου μάλιστα η Ελλάδα θα συνδράμει με την ‘τεχνογνωσία’ της, δείχνει την απερίγραπτη ανεδαφικότητα των προτάσεων και των πρωτοβουλιών της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.»

» Δεν μπορεί ο Υπ. Εξ. της χώρας να λειτούργει ως ‘εντολοδόχος’ ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων και χρηματοπιστωτικών δυνάμεων» τονίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να βρεθεί στο κέντρο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη, η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η ανεξαρτησία της και η ασφάλεια των πολιτών της, χωρίς ζώνες επιρροής και ξένους προστάτες, με βάση μια βιώσιμη δημοκρατική, πολιτική λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.»

» Ο κυρίαρχος λαός της Ουκρανίας πρέπει να είναι εκείνος που θα αποφασίσει για το μέλλον του, σε συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υπηρετήσει αυτήν την αναγκαιότητα στους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχει» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι δηλωσεις του Ευ.Βενιζέλου

«Η κρίση στην Ουκρανία πρέπει να αποκλιμακωθεί. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου. Η ευρωπαϊκή πολιτική είναι πολιτική αρχών. Για μας, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων, της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας των κρατών είναι θεμελιώδεις αρχές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ.Βενιζέλος, στο περιθώριο του Έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Βεβαίως» πρόσθεσε, «πρέπει η αντίδρασή μας να είναι καθαρή, απόλυτη αλλά και ψύχραιμη και παραγωγική. Γιατί δεν μπορούμε, φυσικά, να υποτιμήσουμε τον ρόλο της Ρωσίας και των ευρω-ρωσικών σχέσεων, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά για την κατάσταση παγκοσμίως.»

» Υπάρχουν λύσεις που μπορούν, μέσα από το διάλογο, να εφαρμοστούν και να επιτευχθούν. Ο διάλογος είναι επιταγή του διεθνούς δικαίου. Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία σήμερα, ως Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να επεξεργαστούμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο και για την πρόοδο της Ουκρανίας, για την υπέρβαση της εσωτερικής ουκρανικής κρίσης αλλά και για την αποφυγή της έντασης, για την αποφυγή μιας κλιμάκωσης, η οποία θα είναι εις βάρος όλων».

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις στην Ελλάδα από την Αντιπολίτευση σχετικά με το ταξίδι του στο Κίεβο, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε:

«Λυπάμαι, ειλικρινά, πάρα πολύ, γιατί μετέφερα στον Ελληνισμό της Μαριούπολης την μέριμνα, την φροντίδα, την αγάπη όλης της ελληνικής Πολιτείας, όλων των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και όχι μόνο της Κυβέρνησης. Επίσης, λυπάμαι γιατί οι πολιτικοί Αρχηγοί, όπως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος, που φαίνεται ότι λειτουργούν συντονισμένα, προσπαθούν να μεταφέρουν στα θέματα της διεθνούς πολιτικής την τακτική και το ύφος που ακολουθούν στα θέματα εσωτερικής πολιτικής. Στην εσωτερική πολιτική συγχωρούνται πολλά, πολλές δημαγωγικές και ανεύθυνες στάσεις. Όταν, όμως, αυτά τα μεταφέρεις στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική, μπορεί να οδηγηθείς στο περιθώριο και να βλάψεις, καίρια, τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk