Πού πήγαν τα λεφτά; Με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και η «κλίκα» του, ο γιος του και μια παρέα «κολλητών» επιχειρηματιών, καταχράστηκαν περί τα 8-10 δισ. δολάρια από τα κρατικά ταμεία, από το 2010.
Η νέα κυβέρνηση στο Κίεβο έχει ήδη αρχίσει να τα αναζητά. Ελβετικές τράπεζες συμφώνησαν να παγώσουν τους ύποπτους λογαριασμούς, και έχουν διαταχθεί έρευνες για πρόσωπα που μετείχαν στο «καθεστώς της κλεπτοκρατίας».
Την ίδια ώρα, η οικονομία της Ουκρανίας είναι υπό κατάρρευση.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών Ολεξάντρ Σλάπακ ανακοίνωσε ότι αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα επισκεφθεί την Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να εκπονήσουν τις λεπτομέρειες ενός πακέτου 15 δισ. δολ. Το εθνικό νόμισμα, η γρίβνα, έχει χάσει πλέον περισσότερο από το 20 % της αξίας της.
Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε τη χώρα με χρέη 75 δισ. δολαρίων.
«Καταχράστηκαν πάνω από 20 δισ. δολάρια από τα αποθέματα χρυσού. Πήραν 37 δισ. δολ. από τα δάνεια που εξαφανίστηκαν. Περίπου 70 δισ. δολ. μεταφέρθηκαν σε υπεράκτιους λογαριασμούς από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ουκρανίας τα τελευταία τρία χρόνια», ισχυρίστηκε.
Η κυβέρνηση λέει ότι οι περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψίες για ξέπλυμα χρήματος και όλοι οι offshore λογαριασμοί πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων θα διερευνηθούν, με στόχο τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων στην Ουκρανία.
«Τα χρήματα που βρίσκονται σε προσωπικούς λογαριασμούς του Γιανουκόβιτς και στους λογαριασμούς της οικογένειάς του θα ήταν αρκετά για να καλύψουν πολλές από τις σημερινές ανάγκες της Ουκρανίας», είπε βουλευτής του κόμματος Udar του πρώην μποξέρ Βιτάλι Κλίτσκο.
Το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της παραπομπής του Γιανουκόβιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τους θανάτους των διαδηλωτών. Αλλά νομικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι είναι απίθανο να αναλάβει το δικαστήριο μια τέτοια υπόθεση.

Την ίδια στιγμή, η ουκρανική εισαγγελία ανακοίνωσε ότι το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα την έκδοση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου από τη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

«Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας έχει την πρόθεση να ζητήσει την έκδοση του πολίτη Βίκτορ Γιανουκόβιτς που καταζητείται διεθνώς, εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του στη Ρωσία» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας, η οποία έχει αρχίσει έρευνα εναντίον του για μαζικές δολοφονίες.