Στην αντεπίθεση πέρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις πρωτοφανείς κατηγορίες για διαφθορά μετά την διαρροή των ενοχοποιητικών τηλεφωνικών συνομιλιών με τον γιό του. Εξοργισμένος, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί τώρα εισαγγελείς και αστυνομικούς για κατασκοπεία υπέρ άλλης χώρας.

«Οι πιο εμπιστευτικές πληροφορίες για τη χώρα μου καταγράφονται από κατασκόπους που εργάζονται για άλλες χώρες και δημοσιεύονται, ενώ οι εισαγγελείς και οι δικαστές αυτής της χώρας παραμένουν αδιάφοροι», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη νότια επαρχία Μπουρντούρ, εν όψει των τοπικών εκλογών του Μαρτίου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι συνομιλίες τουλάχιστον 2.280 πολιτικών, δημοσίων υπαλλήλων, επιστημόνων, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών παρακολουθούνταν από εισαγγελείς.

«Ερωτώ ανοιχτά τον εισαγγελέα. Για ποια χώρα έκανες αυτές τις παρακολουθήσεις; Ερωτώ, επίσης, την αστυνομία, εκείνους που έχουν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή. Για ποια χώρα κάνατε αυτές τις παρακολουθήσεις», είπε ο Ερντογάν.

Κατηγορεί επίσης το κίνημα του ισλαμιστή ιμάμη Φετχουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτο-εξόριστος στις ΗΠΑ, ότι ενορχήστρωσε τις μαζικές έρευνες για διαφθορά κατά της κυβέρνησής του. Συνήθως αναφέρεται σε αυτούς με έμμεσους όρους όπως το «παράλληλο κράτος».

Ο Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η ταινία με τις συνομιλίες στις οποίες ακούγεται να λέει στον γιό του να «εξαφανίσει» μαύρο χρήμα είναι κατασκευασμένες, προϊόν μοντάζ, ενώ η αντιπολίτευση του ζητάει να παραιτηθεί.

«Αν δεν έχεις κάνει τίποτα κακό, μην μένεις στην Πενσυλβάνια (σσ είπε για τον Γκιουλέν). Αν η χώρα σου είναι η Τουρκία, να επιστρέψεις στην πατρίδα. Αν θέλεις να κάνεις πολιτική, βγες στους δρόμους και κάνε. Αλλά μην προκαλείς αναταραχή σε αυτή τη χώρα, μην ταράζεις την ειρήνη της. Μην κάνεις προκλητικές ενέργειες», δήλωσε ο Ερντογάν.

Πρόσθεσε ότι η επίθεση δεν έχει στόχο μόνο τον ίδιο προσωπικά, αλλά το σύνολο της χώρας. «Εχουν δημιουργήσει έναν οργανισμό που ονομάζεται Selam. Στόχος τους είναι να παρακολουθούν και να απειλούν τους ανθρώπους, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή. Αυτό είναι εκβιασμός», είπε.