Οι μίζες του Ευσταθίου στους Γερμανούς για τα Εξοπλιστικά

Σε μυστική συνάντηση στη Ζυρίχη ήρθαν στο φως όλα για τις μίζες στα Εξοπλιστικά, όπως καταγράφεται στην εξέταση του αντιπροσώπου της γερμανικής STN Atlas Πάνου Ευσταθίου από τους γερμανούς εισαγγελείς.

Σε μυστική συνάντηση στη Ζυρίχη ήρθαν στο φως όλα για τις μίζες στα Εξοπλιστικά, όπως καταγράφεται στην εξέταση του αντιπροσώπου της γερμανικής STN Atlas Πάνου Ευσταθίου από τους γερμανούς εισαγγελείς.
Τους διαλόγους του κατηγορουμένου με τους γερμανούς δικαστικούς, που διημείφθησαν πριν καν ανοίξει το στόμα του ο Αντώνης Κάντας, παρουσιάζει «Το Βήμα». Ολα άρχισαν από μια αντιδικία του Π. Ευσταθίου με την εταιρεία που αντιπροσώπευε και αφορούσε το ύψος της μίζας που απαιτούσε. Από τη δικογραφία αποκαλύπτονται τα ονόματα των Γερμανών που εισέπρατταν από τον Ευσταθίου. Ενας εξ αυτών ήταν υφιστάμενος του Ούλριχ Γκρίλο, προέδρου σήμερα του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανιών (BDI) και τότε επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Rheinmetall. Οι Γερμανοί, κατά τον Π. Ευσταθίου, απαιτούσαν επιστροφή μέρους των δωροδοκιών, σε προσωπικούς τους λογαριασμούς βέβαια.
Ενδεικτικό των εγγράφων που έχει η Εισαγγελία της Βρέμης αλλά και εκείνων που κατάσχεσαν από τα γραφεία του Π. Ευσταθίου στο Κολωνάκι (δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Αθήνα) είναι όσα προκύπτουν από τις 17 ερωταποκρίσεις. Λόγος για «ωφέλιμες πληρωμές» φαίνεται ότι έγινε από τον συνεργάτη του Π. Ευσταθίου Πάνο Κατσή. Ο Π. Ευσταθίου επικαλείται βαρηκοΐα λέγοντας ότι «ουδέποτε έγινε λόγος για ευαίσθητες πληρωμές», ενώ σε άλλο σημείο της έγγραφης απολογίας στους γερμανούς εισαγγελείς ομολογεί ότι υπήρξαν πρόσθετες προμήθειες 15% σε εταιρείες συμβούλων.
Περιγράφει μάλιστα τις υπηρεσίες για τα εκατομμύρια ευρώ που εισέπρατταν από τους Γερμανούς (Rheinmetall και Atlas): «Οι παροχές ήταν… οικονομικές μελέτες, έρευνα αγοράς, συλλογή πληροφοριών για τις ανταγωνίστριες εταιρείες, marketing, δημοσίευση άρθρων σε αμυντικά περιοδικά, παρακολούθηση διεθνούς Τύπου, ενημερώσεις και δεξιώσεις δημοσιογράφων του αντικειμένου, συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις κ.ά.».
Ακρως διαφωτιστικοί είναι οι διάλογοι:

– Πότε ιδρύσατε την εταιρεία Tredeco limited, ποιο ήταν το αντικείμενό της;
«Η Tredeco ιδρύθηκε με συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Μ.Π. την 20ή Μαΐου 1982. Το αντικείμενό της ήταν αρχικά τα ναυτιλιακά, εν συνεχεία τα αμυντικά. Λύθηκε νομίμως τον Σεπτέμβριο του 2010».

– Ποιος συνήψε τα συμφωνητικά συνεργασίας με τις STN Atlas Elektronik ΕΠΕ και την Rheinmetall Defence ΕΠΕ κατά τα έτη 1998, 2007;
«Εγώ ως νόμιμος αντιπρόσωπος της εταιρείας Tredeco τα έτη 1996, 2000 και 2007».

– Ηταν ικανοποιητικές οι συμφωνηθείσες προμήθειες ύψους 3% για την Tredeco;
«Ηταν ικανοποιητικές καθόσον οι προμήθειες των εμπορικών αντιπροσώπων υπερέβαιναν το ποσό του 3% και κυμαίνονταν ανάλογα με τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και τη διαπραγμάτευση από 4% ώς 15%, ήτοι 3% για τις υπηρεσίες στην Ελλάδα και ώς και 12% για τις υπηρεσίες στην Αγγλία αφαιρουμένων των υψηλών φόρων που καταβάλλονταν. Η προμήθεια μπορεί να έφτανε και το 15%».
Οταν ερωτάται επιμόνως ποιος ήταν ο λόγος για τις αυξημένες προμήθειες και πληρωμές, απαντά: «Ο λόγος για τις πληρωμές αυτές ήταν συμφωνηθείσες αμοιβές». Στη συνέχεια αναφέρεται στις οικονομικές μελέτες και αμοιβές δημοσιογράφων.

– Για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα;
«Προς κάλυψη των εξόδων των ανωτέρω δραστηριοτήτων πρακτόρευσης των εξοπλιστικών συστημάτων των αντιπροσωπευομένων εταιρειών, αλλά και για εύλογο κέρδος…».

– Αφού η Atlas Elektronik το έτος 2007 σταμάτησε τις πληρωμές στην Demtec, ζητήσατε από την Atlas Elektronik να ικανοποιήσει τις αξιώσεις σας. Υπήρξε σχετική συνάντηση στις 9.7.2009 στη Ζυρίχη ανάμεσα σε εκπροσώπους των Tredeco και Demtec από τη μια και της Atlas από την άλλη για εξωδικαστικό συμβιβασμό στην οποία λάβατε προσωπικά μέρος. Ενας εκ των συνεργατών σας, ο κ. Πάνος Κατσής, είπε ότι χωρίς τα χρήματα των «ευαίσθητων πληρωμών μέσω της Demtec/Λονδίνο σε φορείς αποφάσεων στην Ελλάδα δεν θα ήταν δυνατή η ανάληψη εντολών από την Atlas». Τι έχετε να διευκρινίσετε;
«Δεν αντελήφθην κάτι τέτοιο να πει ο κ. Κατσής. Σημειωτέον ότι πάσχω από βαρηκοΐα σε επίπεδο 60% δεξιού ωτός και μου είναι δύσκολο να παρακολουθώ συζητήσεις με κάθε λεπτομέρεια. Πάντως, όταν στο πλαίσιο της παρούσας έρευνας πληροφορήθηκα τον σχετικό ισχυρισμό, ρώτησα τον κ. Κατσή τι ακριβώς είχε συμβεί. Αυτός με διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε έγινε λόγος για ευαίσθητες πληρωμές. Το μόνο που αναφέρθηκε είναι ότι στα πλαίσια των νομίμων καθηκόντων μας ως αντιπροσώπων της Atlas, όπως αναλύθηκε παραπάνω, υποβληθήκαμε σε εκτεταμένα έξοδα, τα οποία δεν αφορούσαν φορείς αποφάσεων, αλλά λειτουργικά. Πάντως, σημειώνω ότι ο κ. Κατσής ήταν τεχνικός σύμβουλος επί προγραμμάτων Στρατού Ξηράς και ουδεμία σχέση είχε με προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης δεν γνωρίζει καλά αγγλικά».

Ο Ούλριχ Γκρίλο στο Πεντάγωνο
Ηταν το 2000 όταν στο υπουργείο Αμυνας επικράτησε μεγάλη αναταραχή καθώς εξελισσόταν η έκθεση οπλικών συστημάτων Defendory και πραγματοποιούνταν επισκέψεις πολλών Γερμανών. Ο αντιπρόσωπος Πάνος Ευσταθίου, όπως επιβεβαιώνει σήμερα ο συνήγορός του κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος, επισκέφθηκε το Πεντάγωνο συνοδευόμενος από τον τότε επικεφαλής των οικονομικών της Rheinmetall Ούλριχ Γκρίλο. Μεταξύ όσων είδε – ο Π. Ευσταθίου λέει ότι δεν θυμάται – πιθανολογείται ότι ήταν και ο τότε υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υφυπουργός, αλλά και ο τότε αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας, ο οποίος από τις φυλακές Κορυδαλλού επίσης δεν θυμάται να έχει δει τον σημερινό πρόεδρο των γερμανών βιομηχάνων.
Από την πλευρά του Ευσταθίου επιβεβαιώνεται επίσης ότι, πράγματι, όπως έγραψε το περιοδικό «Der Spiegel», κάθε τρεις μήνες ενημέρωνε τους υφισταμένους του Γκρίλο. Σύμφωνα με την απολογία του, χρήματα έχει εμβάσει στους Schosser (28.867 ευρώ), ο οποίος του ζήτησε πίσω τα χρήματα από τις δωροδοκίες, και Kobbelt (39.555 ευρώ). Τις παράνομες πληρωμές ενέκριναν οι Manfred Mayersick και Wolfgang Luebke (υποβρύχια), Horst Scaeffer και Luitjen Ennenga (Asrad).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk