Οι κομματικές γραμμές στον ΔΣΑ τελείωσαν

Ούτε ο ίδιος μπορεί να το πιστέψει. Στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου ένας δικηγόρος με 33 χρόνια υπηρεσίας αποκλειστικά στη μαχόμενη δικηγορία,

Ούτε ο ίδιος μπορεί να το πιστέψει. Στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου ένας δικηγόρος με 33 χρόνια υπηρεσίας αποκλειστικά στη μαχόμενη δικηγορία, χωρίς ποτέ να αναμειχθεί στα συνδικαλιστικά, χωρίς να είναι ενταγμένος σε κομματικό μηχανισμό, χωρίς να πάρει το χρίσμα από πολιτικό αρχηγό, με σαφή όμως κεντροαριστερό προσανατολισμό, κέρδισε – και μάλιστα με διαφορά – τον πρώτο γύρο στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ο κ. Βασ. Αλεξανδρής πέτυχε, όπως λέει, το ακατόρθωτο: τρεις ακέφαλοι συνδυασμοί με υποψηφίους που προέρχονται από το ΠαΣοΚ, τη ΔΗΜΑΡ αλλά και τη ΝΔ στήριξαν την υποψηφιότητά του και έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει το 34%. Δεύτερος ήρθε ο κ. Γ. Αδαμόπουλος, ως τώρα πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, στηριζόμενος όμως από τη ΝΔ. Αλλά η έκπληξη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέβασε στις εκλογές τον κ. Βασ. Παπαστεργίου, έναν νέο δικηγόρο, με πλήρη κομματική στήριξη, πλην όμως δεν τα πήγε καλά. Εξέλεξε δύο έδρες και πέτυχε να συγκεντρώσει μόνο το 9% των ψήφων. «Μου φαίνεται παράξενο ένα κόμμα που η ηγεσία του λέει ότι είναι πρώτο και ότι καλπάζει δημοσκοπικά όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει τόσο μικρό ποσοστό στον κορυφαίο επαγγελματικό σύλλογο της χώρας» λέει σήμερα ο κ. Αλεξανδρής.
Δεν εργάστηκε σε κρατική δουλειά
Πώς τα κατάφερε ο κ. Αλεξανδρής και διεκδικεί σήμερα με αξιώσεις την εκλογή του στον δεύτερο γύρο; Πρώτα απ’ όλα κατέστησε σαφές προς όλους ότι ποτέ δεν έχει εργαστεί ή συνεργαστεί σε κρατική δουλειά. Δεύτερον, ότι δεν έχει σκοπό ποτέ να πολιτευθεί και όταν τελειώσει η θητεία του στον Δικηγορικό Σύλλογο θα συνεχίσει τη δικηγορία. Και, τρίτον, κατάφερε να αλιεύσει υποστηρικτές και υποψηφίους από τα τρία κόμματα τα οποία στην αρχή ήταν και ο κορμός της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Αντίπαλός του ήταν μόνο ο σκληρός κομματισμός που ως την τελευταία στιγμή πάλευε σταυρό με σταυρό να επιζήσει. «Οι δικηγόροι συνειδητοποίησαν ότι τα προβλήματά τους οφείλονται κυρίως στην απραξία της τελευταίας τριετίας από την (κομματική) ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου. Συνειδητοποίησαν ότι χρειάζεται να υπάρξει μια πραγματική αλλαγή, μια άλλη αντίληψη, και ότι στην ηγεσία του Συλλόγου μας χρειάζονται δικηγόροι που να χειρίζονται τα προβλήματα των δικηγόρων και όχι να χειρίζονται μόνο την πολιτική» λέει.
Ηταν όντως ρίσκο, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, να δοκιμάσει να εκτεθεί ως υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου χωρίς κομματική στήριξη. Συνεργάστηκε με τρία «ακέφαλα ψηφοδέλτια», όπως τα χαρακτηρίζει, τα οποία αποτελούσαν υποψήφιοι που δεν ήταν πλέον ενεργά μέλη του ΠαΣοΚ, όπως ο κ. Βερβεσσός, η κυρία Χριστίνα Τσαμλή κ.ά., ή της ΔΗΜΑΡ, όπως ο κ. Χρ. Πετράκος και η κυρία Ανδρεοπούλου, ή ακόμη και της ΝΔ, όπως η κυρία Μαριέττα Γούναρη, ο κ. Γ. Μπουλούκος κ.ά. Ηταν τα ψηφοδέλτια των Ενωμένων Δικηγόρων, των Σύγχρονων Δικηγόρων και το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο που δεν είχαν κάποιον να είναι επικεφαλής και έτσι συνεργάστηκε μαζί τους: «Δεν έχω καμία σχέση με κομματικό μανδύα, δεν συναντήθηκα ποτέ με κομματικό αρχηγό. Εχω βεβαίως τις πολιτικές πεποιθήσεις μου, αλλά εκείνο που προβάλλω περισσότερο είναι τα 33 χρόνια δουλειάς μου ως μαχόμενου δικηγόρου και τίποτε άλλο» αναφέρει.

Η τακτική του αυτή φαίνεται ότι έπεισε το εκλογικό σώμα των δικηγόρων, αφού του επέφερε την πρωτιά την πρώτη Κυριακή. Βεβαίως βοήθησε, όπως αναφέρει, και η συγκυρία που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία, δηλαδή αυτή του κατακερματισμού της πολιτικής ζωής, της έλλειψης εμπιστοσύνης των δικηγόρων έναντι των πολιτικών, των κομμάτων και των αρχηγών τους. «Το παλαιό σκληρό κομματικό παιχνίδι όπου οι συνδικαλιστές ανέβαζαν και κατέβαζαν όποτε ήθελαν συλλόγους, η στρατηγική της στεγνής κομματικής γραμμής, τελείωσε, όπως αποδεικνύεται, οριστικά. Το καινούργιο δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να γεννηθεί και έτσι ευελπιστώ να συνεχίσει» λέει χαρακτηριστικά.
Αντιστάθηκαν στα «κομματικά καπελώματα»
Υπάρχει και μια άλλη εξήγηση στην επικράτηση του κ. Αλεξανδρή στον πρώτο γύρο των εκλογών: δυνάμεις κυρίως της Κεντροαριστεράς ενώθηκαν αναζητώντας κάτι νέο και κυρίως να μην υπάρξουν «κομματικά καπελώματα». Είναι αλήθεια, όπως σημειώνει ο ίδιος, ότι ορισμένα κόμματα και ορισμένοι πολιτικοί έσπευσαν – από την περασμένη Δευτέρα μάλιστα – να αξιοποιήσουν αυτή την εκλογική επιτυχία του. «Μας έδωσαν το όνομα «Ελιά» ή «Νεραντζιά», δεν ξέρω ακριβώς. Και δεν γνωρίζω τι εννοούν με αυτό. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Οπως και να ‘χει το πράγμα, οι ακομμάτιστοι, έστω και αν προέρχονταν στο παρελθόν από διάφορα κόμματα, επικράτησαν των κομματικών». Αναφέρει μάλιστα προς άρση πιθανών παρεξηγήσεων ότι το αποτέλεσμα της Κυριακής «δεν είναι μια προσωπική αλλά μια συλλογική επιτυχία των δικηγόρων και μόνον. Είναι μια έμπρακτη απάντηση στη διαρκή υποβάθμιση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στην απομείωση του κλάδου μας και του θεσμικού μας ρόλου».
Αν εκλεγεί πρόεδρος του Συλλόγου, το πρώτο μέλημά του, όπως δηλώνει, είναι να συναντήσει όλους τους υπουργούς ώστε να πετύχει την αναστολή της ανακλιμάκωσης των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους δικηγόρους, τη σύνδεση της εισφοροδοτικής ικανότητας με το φορολογητέο εισόδημα του ασφαλισμένου δικηγόρου και πολλά άλλα αιτήματα που αφορούν τον δικηγορικό κλάδο. Μα πιο πολύ δεσμεύεται ότι θα τοποθετήσει αμέσως στον Σύλλογο ορκωτούς λογιστές για να διαπιστωθεί πού οφείλεται η «μαύρη τρύπα» των περίπου 4 εκατ. ευρώ που υπάρχει στο ταμείο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk