Ο Σόιμπλε δυσπιστεί αλλά στηρίζει την Ελλάδα

Το 2014 δεν είναι 2010. Τότε, προ τετραετίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – όπως προκύπτει από πρόσφατη εξομολόγησή του στο «Spiegel» – προετοίμαζε μεθοδικά την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το 2014 δεν είναι 2010. Τότε, προ τετραετίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – όπως προκύπτει από πρόσφατη εξομολόγησή του στο «Spiegel» – προετοίμαζε μεθοδικά την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Σήμερα, όμως, ύστερα από πολλές ταλαντεύσεις, κάνει το παν για να την κρατήσει σε αυτήν. Ο φόβος ότι τυχόν επιστροφή της χώρας στη δραχμή θα μπορούσε να προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ τον μεταμόρφωσε σε φύλακα-άγγελό της στη νομισματική ένωση.
Παρά την αλλαγή στρατηγικής, ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών συνεχίζει να βλέπει με δυσπιστία το ελληνικό κατεστημένο. Από τη μία αναγνωρίζει ορισμένες προόδους του, όπως η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, από την άλλη «φρίττει» μπροστά στις σχεδόν ανίατες «αρρώστιες» του, όπως η κακοδιοίκηση.
Ακόμη πιο κριτική είναι η ματιά πολλών γερμανών οικονομολόγων, συντηρητικών και μη.

«Μη γελιόμαστε, η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί στην Ελλάδα»
λέει στο «Βήμα» ο Χένινγκ Κλοντ, ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου. «Κατ’ αρχάς, η ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν είναι σίγουρη, όπως δεν είναι σίγουρο και οτιδήποτε άλλο εξαγγέλλουν οι ελληνικές Αρχές. Υστερα, για να επιτευχθεί η ανάκαμψη της οικονομίας απαιτούνται διαδοχικά πολλά πανύψηλα πλεονάσματα, τα οποία η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να επιτύχει. Και τέλος, ούτε και τα πλεονάσματα σώζουν, αν δεν συνοδευτούν από δραστικό κούρεμα του χρέους – κάτι που είναι επίσης μετέωρο».
Μια άλλη διάσταση της συνεχιζόμενης μιζέριας της ελληνικής οικονομίας δίνει η πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής CEP στο Φράιμπουργκ, που αφορά την «καθίζηση», όπως αναφέρεται, της πιστοληπτικής ικανότητας των υπερχρεωμένων χωρών της νομισματικής ένωσης.

«Η Ελλάδα παραμένει το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης»
αναφέρεται σε αυτήν. Η πιστοληπτική της ικανότητα δεν είναι απλώς η χειρότερη ανάμεσα στις ομοιοπαθούσες χώρες, αλλά και «χειροτερεύει ταχύτερα από ό,τι στις άλλες. Γι’ αυτό και θα μείνει και μελλοντικά εξαρτημένη από τη βοήθεια άλλων κρατών».
Την εξάρτηση αυτή προεξοφλεί από μήνες και ο κ. Σόιμπλε, παραγνωρίζοντας επιδεικτικά τις διαβεβαιώσεις της Αθήνας ότι δεν χρειάζεται επιπλέον βοήθεια. Ο ίδιος σπεύδει, βέβαια, να προσθέσει ότι η τελική εκτίμηση για το μέγεθος του τρίτου πακέτου – που θα κινείται ανάμεσα στα 10 και 20 δισ. ευρώ – θα γίνει στα μέσα του 2014.
Ξαφνικά, ωστόσο, οι όροι που θα συνοδεύσουν μελλοντικά τη βοήθεια έχουν γίνει μια αμφιλεγόμενη υπόθεση. Το κυβερνητικό κατεστημένο εμφανίζεται διασπασμένο: το υπουργείο Οικονομικών μελετά, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», τη δραστική μείωση του αριθμού των μεταρρυθμιστικών μέτρων από 150 σε 20 στο τρέχον (δεύτερο) πακέτο και παράλληλα τη μετάθεση της ευθύνης για την εφαρμογή τους από την τρόικα στους έλληνες υπουργούς.
Παρόμοια μείωση προβλέπεται και για το τρίτο πακέτο. «Χωρίς αυτενέργεια και ιδία ευθύνη δεν προωθούνται πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις» εγκρίνει και επαυξάνει ο κ. Κλοντ. Ομως τα «γεράκια» στην Καγκελαρία και στη γερμανική Βουλή αντιτίθενται σε αυτό – και επιχειρούν, μάλιστα, να επεκτείνουν την εποπτεία της τρόικας σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Παρόμοιος διχασμός σχετικά με τις προοπτικές της Ελλάδας εκφράζεται και στα μέσα ενημέρωσης.
Η «Die Welt», για παράδειγμα, τις κρίνει ως εξαιρετικές με αφορμή την πρόσφατη κάθετη πτώση των τόκων για ελληνικά ομόλογα στο 7,2% και αντιπαραθέτοντας την πτώση αυτή στο γεγονός ότι η Γερμανία δεν μπορεί τις τελευταίες εβδομάδες – για πρώτη φορά από το 2007 – να διαθέσει εξ ολοκλήρου τα ομόλογά της στις αγορές. «Οι ρόλοι άλλαξαν» συμπεραίνει η εφημερίδα. «Οι επενδυτές προσφεύγουν στα χρεόγραφα των χωρών της περιφέρειας και στρέφουν την πλάτη στη Γερμανία».
Στον αντίποδα βρίσκεται η «Die Zeit», η οποία κάνει λόγο για «αιώνια κρίση». Η τελευταία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γιόργκ Ρόχολ, θα μπορούσε εύκολα να εξωθήσει την Ελλάδα από το ευρώ. «Το πρωτογενές πλεόνασμα και η μικρή οικονομική άνοδος το 2014 δεν αρκούν ως σωσίβια» λέει. Η φοβερή ανεργία, οι συνεχιζόμενες απολύσεις και η κακή κρατική διαχείριση αποτελούν βαρίδια, που εύκολα μπορούν να την τραβήξουν στον «πάτο» της χρεοκοπίας.
Αλλά αυτή η προοπτική φαντάζει πλέον πολύ θεωρητική – όσο τουλάχιστον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνεχίζει να είναι ο «από φόβο» φύλακας-άγγελος της χώρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk