«Γυρίζει το παιχνίδι» επιμένει ο κ. Σαμαράς

Τον Μάιο του 2012 τα πολιτικά κόμματα μετατόπισαν τη θέση τους στο πολιτικό παίγνιο αναγιγνώσκοντας τις μεικτές στρατηγικές που έβγαλαν οι κάλπες.

Τον Μάιο του 2012 τα πολιτικά κόμματα μετατόπισαν τη θέση τους στο πολιτικό παίγνιο αναγιγνώσκοντας τις μεικτές στρατηγικές που έβγαλαν οι κάλπες. Επειτα από δύο σχεδόν έτη η κλεψύδρα μετράει αντίστροφα και ο πολιτικός χρόνος τρέχει για τις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εν μέσω της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, έναντι της οποίας η εντολή του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά είναι «όχι υποχωρήσεις» και «πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων», η ΝΔ προσπαθεί να διαμορφώσει ένα πιο ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον και όρους νίκης.
Αισιοδοξία στο Μαξίμου


Ηδη στο εσωτερικό της ΝΔ έχει αποφασιστεί ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσουν ονομάζεται «στρατηγική ανάσχεσης», όρος δανεισμένος από τη θεωρία των παιγνίων. Αυτή η στρατηγική βασίζεται στην αναγέννηση μιας κεντροδεξιάς «πολιτικής μαζών» με ευρωπαϊκό πρόσημο που θα οδηγήσει στην επανάκτηση της κυβερνητικής ισχύος και θα ενισχύσει το μελλοντικό σχέδιο για επανένωση της Κεντροδεξιάς μετά τις ευρωεκλογές.
Ο Πρωθυπουργός αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο κλίμα που θα διαμορφωθεί κατά την πορεία προς τις εκλογές και φυσικά στο αποτέλεσμά τους, το οποίο υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να επιφέρει θεαματικές εσωτερικές αλλαγές ενώ θα αποτελέσει και πρόβα για τις βουλευτικές εκλογές.
Ο ίδιος είναι αισιόδοξος. Πιστεύει ότι το «παιχνίδι είναι στα χέρια της ΝΔ» και πως τίποτα δεν έχει κριθεί, ενώ αναμένει πλήρη ενεργοποίηση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και βουλευτών, οι οποίοι θα κριθούν για τη στάση τους, κάτι που θα αποτελέσει βασικό κριτήριο για τον μελλοντικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Μια καλή εκλογική επίδοση θα ενίσχυε τη θέση του Πρωθυπουργού και θα αποτελούσε, σε συνδυασμό με την επιδιωκόμενη καλή λύση από τους πιστωτές για τη βιωσιμότητα του χρέους, ένα καλό πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές. Αντιθέτως μια ενδεχόμενη αποτυχία θα δημιουργούσε προϋποθέσεις εσωκομματικής αναστάτωσης, όχι βέβαια αμφισβήτησης της ηγεσίας.
Προκειμένου να εξασφαλισθούν τα καλύτερα δυνατά εκλογικά αποτελέσματα, αναμένεται να συνδράμουν στον πολιτικό σχεδιασμό πρόσωπα με πολιτική εμπειρία ετών, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια «να τονισθεί το ευρωπαϊκό κύρος του Πρωθυπουργού σε συνδυασμό με την προσπάθειά του για έξοδο από το Μνημόνιο».
Παράλληλα, θα τονιστεί το επιχείρημα ότι απεφεύχθη η χρεοκοπία, θα προβληθούν οι επιτυχίες της κυβέρνησης και θα αναδειχθεί η πολιτική και εθνική σημασία της παραμονής της ΝΔ στην κυβέρνηση, σε μια περίοδο όπου είναι ασταθές το ευρύτερο περιβάλλον.

«Είμαστε νησίδα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε»
λέει σε συνομιλητές του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αβραμόπουλος.
Το δυσκολότερο τμήμα αυτής της προετοιμασίας είναι φυσικά η κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου και ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει με απόλυτη μυστικότητα τις επαφές του με πρόσωπα, ακόμη και εν ενεργεία βουλευτές, ώστε να βολιδοσκοπήσει προθέσεις για τη συμμετοχή τους στο ευρωψηφοδέλτιο.
Μια από τις κυρίαρχες τάσεις στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι το ευρωψηφοδέλτιο να συγκροτηθεί με τέτοιον τρόπο ώστε «να πάρει επάνω του την κυβερνητική πολιτική και να συσπειρώσει τις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροδεξιάς».
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί η άποψη ότι πρέπει «το ψηφοδέλτιο να ανανεωθεί και να ενισχυθεί η παρουσία των γυναικών και των νέων ανθρώπων», αλλά να γίνουν και τα αναγκαία ανοίγματα της ΝΔ προς ευρύτερες ευρωπαϊκές δυνάμεις με προσκλήσεις σε στελέχη όμορων πολιτικών χώρων και προσωπικότητες.
Η έκπληξη Κουμουτσάκου


Στο πλαίσιο της στρατηγικής ανάσχεσης που εφαρμόζει η ΝΔ έγινε μια κίνηση-έκπληξη προ ημερών που κατά το Μέγαρο Μαξίμου αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Επελέγη ο ευρωβουλευτής κ. Γ. Κουμουτσάκος να δώσει τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής, το αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί και βαρόμετρο το βράδυ των εκλογών.
Για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που είπε στον κ. Κουμουτσάκο στο Στρασβούργο όπου «κλείδωσε» η συμφωνία, «η ζωή είναι απρόβλεπτη και γι’ αυτό ενδιαφέρουσα», η υποψηφιότητα του 53χρονου διπλωμάτη εμπεριέχει πολλά από τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν στη νίκη.
Βέβαια, ο κ. Κουμουτσάκος πρέπει να διανύσει μεγάλη απόσταση, καθώς έχει να αντιμετωπίσει το ήδη αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ, οι οποίοι στήριξαν εδώ και ημέρες τον νυν περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρό, βάζοντάς του θετικό πρόσημο, ενώ πρέπει να ενεργοποιηθούν και πολλοί βουλευτές που εμφανίζονται ράθυμοι.
Επίσης, απέναντί του εκτός από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, έχει και το ισχυρό αντιμνημονιακό τόξο που συγκροτούν και κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ, όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, του κ. Π. Καμμένου, η Ενωση για την Πατρίδα και τον Λαό των κ.κ. Βύρ. Πολύδωρα και Χρ. Ζώη και ο κ. Ν. Νικολόπουλος, αλλά και ορισμένους κρίσιμους «γαλάζιους» δημάρχους που διατηρούν άριστες σχέσεις με τον κ. Σγουρό.
Ο βασικός στόχος είναι κυρίως να βρεθεί στον δεύτερο γύρο, όπου θα επιχειρήσει με όπλο το μετριοπαθές και ευρωπαϊκό προφίλ του να κερδίσει ψηφοφόρους που κινούνται στον χώρο του Κέντρου, της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ επενδύει και στις άριστες σχέσεις που έχει με τον «καραμανλικό» πυρήνα.
Για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον κ. Κουμουτσάκο θα κινητοποιηθεί στο σύνολό του ο κομματικός μηχανισμός, όπως έχει γίνει και για τον Δήμο της Αθήνας, όπου καθοδηγητικό ρόλο στην εκστρατεία υπέρ του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου έχει ο κ. Κ. Μπούρας, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου.
Παράλληλα, τα μηνύματα που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τις περισσότερες περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους κρίνονται ικανοποιητικά, αν και υπάρχει ακόμη δρόμος, ενώ στο παρασκήνιο καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να κλείσουν αρκετές εσωκομματικές πληγές. Εξάλλου, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν σε δήμους με αντάρτικα, όπως π.χ. στην Αθήνα με τον κ. Ν. Κακλαμάνη, στη Λάρισα, στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου απέναντι στον κ. Ι. Ιωαννίδη είναι ο κ. Απ. Τζιτζικώστας, κ.ά.

Συζητήσεις
Συνάντηση με την Ντόρα επί ιρλανδικού εδάφους

Μια σημαντική παράμετρος για την εκλογική μάχη της ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι και η ενδεχόμενη ενεργοποίηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δεν έχει καμία αντίρρηση να μπει στη μάχη, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις από το εξωτερικό πως θα είναι επίτροπος στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Προφανώς και δεν συζητεί τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο, εκτός και αν το ζητήσει ο Πρωθυπουργός, κάτι που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η ίδια, παρά τα όσα κυκλοφορούν διάφοροι, δεν έχει καμία πρόθεση για «αντάρτικο» έναντι του κ. Σαμαρά, αν και έχει ενστάσεις για πτυχές της στρατηγικής του. Εξάλλου, η ίδια έχει τον αδελφό της κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην κυβέρνηση, ενώ ο γιος της κ. Κ. Μπακογιάννης είναι υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να νικήσει για να ενισχύσει και τη θέση της στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ο κ. Σαμαράς και η κυρία Μπακογιάννη αναμένεται να βρεθούν στο Δουβλίνο το διήμερο 6-7 Μαρτίου για το Συνέδριο του ΕΛΚ και θεωρείται πολύ πιθανόν να έχουν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση και συζήτηση επί της τρέχουσας επικαιρότητας και κυρίως για τη μάχη των ευρωεκλογών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk