Προβληματίζει τις αγορές η συνεχής υποτίμηση του γουάν

Προβληματισμό προκαλεί η υποτίμηση του γουάν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, καθώς σήμερα Παρασκευή συμπληρώνεται η ένατη συνεχόμενη ημέρα πτώσης του κινεζικού νομίσματος. Η πτώση των εννέα τελευταίων συνεδριάσεων ανέρχεται στο 1,7%, ενώ μόνον σήμερα το γουάν υποχώρησε κατά 0,9% στα 6,1808 έναντι του δολαρίου.

Προβληματισμό προκαλεί η υποτίμηση του γουάν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, καθώς σήμερα Παρασκευή συμπληρώνεται η ένατη συνεχόμενη ημέρα πτώσης του κινεζικού νομίσματος.

Η πτώση των εννέα τελευταίων συνεδριάσεων ανέρχεται στο 1,7%, ενώ μόνον σήμερα το γουάν υποχώρησε κατά 0,9% στα 6,1808 έναντι του δολαρίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του νομίσματος από το 2007.

Πληροφορίες φέρουν την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να ανησυχεί με τις τεράστιες εισροές κεφαλαίων των τελευταίων μηνών και να στέλνει μήνυμα στους κερδοσκόπους ότι θα παγιδευτούν αν παίρνουν μονόπλευρα στοιχήματα στο νόμισμα.

Η αρμόδια κινεζική κυβερνητική αρχή για το συνάλλαγμα (SAFE) ξεκαθάρισε πάντως πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο μαζικής εκροής κεφαλαίων και η πτώση του γουάν είναι φυσιολογική με βάση το παρελθόν.

Σήμερα περίπου το 17% του συνόλου των εμπορικών συναλλαγών της Κίνας με τον υπόλοιπο κόσμο γίνεται σε γουάν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 12% και μόλις τρία χρόνια νωρίτερα, το 2009, ήταν λιγότερο και από 1%.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk