«Οχι» διανομή του πλεονάσματος

Φρένο στην κυβέρνηση για τη διανομή του πλεονάσματος βάζει η τρόικα. Στόχος των δανειστών είναι να βεβαιωθούν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες με προεκλογική λογική οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 και τα επόμενα χρόνια.

Φρένο στην κυβέρνηση για τη διανομή του πλεονάσματος βάζει η τρόικα. Στόχος των δανειστών είναι να βεβαιωθούν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει σε πρόσθετες δαπάνες με προεκλογική λογική οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2014 και τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ελεγκτές επανέφεραν στις συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ζήτημα δημοσιονομικού κενού για τη διετία 2014-2015 (το οποίο εξακολουθούν να προσδιορίζουν στο ύψος των 3 δισ. ευρώ) και παράλληλα ζητούν να προχωρήσουν άμεσα οι απολύσεις στο Δημόσιο και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ. Εντονη είναι και η πίεση που ασκούν για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις.
Παρά τις εντάσεις που παρατηρούνται, όμως, παράγοντες με καλή γνώση των εξελίξεων λένε στο «Βήμα» ότι «οι διαπραγματεύσεις τελικά θα πάνε καλά» και ότι η αξιολόγηση που άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2013 θα ολοκληρωθεί ως τα μέσα Μαρτίου.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για κανέναν από τους δύο, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Μόνο το ΔΝΤ μπορεί να παίξει καθυστέρηση»
τονίζουν. Κυβερνητικοί κύκλοι παρατηρούν ο κ. Ματίας Μορς από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κινείται ταχύτερα από το ΔΝΤ και με διάθεση να κλείσει ένα-ένα τα μέτωπα. Η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό του 2014 χωρίς νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για να συμπληρωθούν τα κομμάτια του παζλ.
Δόση με… δόσεις


Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πολιτική απόφαση για εκταμίευση της δόσης από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Η δόση των 8,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη όμως αναμένεται ότι θα καταβληθεί τμηματικά ως τον Μάιο και με πολύ συγκεκριμένες δράσεις που θα τεθούν ως προαπαιτούμενα για κάθε υποδόση. Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός θα είναι τέτοιος ώστε να μην προκύψει πρόβλημα με τη αποπληρωμή ομολόγων ύψους 9 δισ. ευρώ από την Ελλάδα τον Μάιο. Προσπαθώντας να χαλαρώσει την ταμειακή πίεση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας εξασφάλισε πρόσθετη ρευστότητα 3 δισ. ευρώ από τα διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης (μέσω repos).
Γκρίνια Τόμσεν


Πηγή καθυστερήσεων και γκρίνιας παραμένει σταθερά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα έχει κάνει μόνο το 50% των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί στο Μνημόνιο. Οι εκτιμήσεις του είναι ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να φτάσει η υλοποίηση του προγράμματος σε ικανοποιητικό επίπεδο και γι’ αυτό η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ για την εκταμίευση των δόσεων (ύψους 3,6 δισ. ευρώ) δεν αναμένεται πριν από τα μέσα Απριλίου.
Οι ένστολοι


Στο δημοσιονομικό πεδίο η τρόικα θέλει να υπολογιστεί με ακρίβεια η μόνιμη επίπτωση για τον προϋπολογισμό από την επιστροφή των μισθών των ενστόλων στα επίπεδα προ των περικοπών της 1ης Αυγούστου του 2012, εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ύστερα από την απόφαση της Δικαιοσύνης.
Παράλληλα η τριμερής ανησυχεί ότι, αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τη διανομή του μεγαλύτερου μέρους του πλεονάσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους (το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα), θα υπονομευθεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο πρέπει να ανέλθει σε 1,5% του ΑΕΠ το 2014 και 3% του ΑΕΠ το 2015.
Ανοιχτό μέτωπο παραμένει, τέλος, και η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων καθώς η τρόικα διαπίστωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτε προς την κατεύθυνση αυτή.
Μόνη για το Ελληνικό έμεινε η Lamda
Μία μόνο δεσμευτική προσφορά, από τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, υποβλήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνικό ΑΕ.
Με αυτά τα δεδομένα (μετά την αποχώρηση των Ισραηλινών της Elbit Cochin) το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε επόμενη συνεδρίασή του θα αποφασίσει για την εγκυρότητα της τεχνικής προσφοράς και την πληρότητα των δικαιολογητικών, έπειτα από εισήγηση των συμβούλων του, ώστε να προχωρήσει στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς της Lamda Development. Η διαδικασία της αξιολόγησης εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk