Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παρέμεινε τον Φεβρουάριο στην «επικίνδυνη ζώνη», όπως την ορίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά δεν υποχώρησε, όπως ανέμενε η αγορά.

Η εξέλιξη αυτή μειώνει την πιθανότητα η ΕΚΤ να προχωρήσει σε νέα νομισματική χαλάρωση στην συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, ο δείκτη τιμών καταναλωτή στις 18 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,8% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιανουαρίου και του Δεκεμβρίου.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να υποχωρήσει στο 0,7%.

Λόγω του κινδύνου αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη, την στιγμή που αυτή προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση χρέους, πολλοί θεωρούν ότι η ΕΚΤ είτε θα μειώσει τα επιτόκια είτε θα χρησιμοποιήσει άλλα εργαλεία για την ενίσχυση της οικονομίας.

«Ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός μειώνει τις πιθανότητες για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στην επόμενη συνεδρίασή της και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι […] η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια»
σχολίασε ο Νικ Κουνις της ABN AMRO.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να κολλήσει στην επικίνδυνη ζώνη κάτω από το 1%, δηλώνοντας όμως ότι δεν υπάρχει αποπληθωρισμός.

Οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη είναι χαμηλές, καθώς η ανεργία παραμένει κοντά στα ιστορικά υψηλά. Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 12% τον Ιανουάριο, αμετάβλητο σε σχέση με τον Φεβρουάριο.