Τέσσερα χρόνια μετά την απειλή διάλυσης της νομισματικής ένωσης της Ευρώπης, η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων αποτελεί σύμβολο της ανάκαμψης της περιοχής, η οποία δίνει στους επενδυτές την εμπιστοσύνη να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις από αυτές που προσφέρει το 10ετές γερμανικό ομόλογο, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η μείωση των αποδόσεων σηματοδοτεί την αλλαγή στη χώρα.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, οι αποδόσεις των των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν κάτω από το 7%, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του προγράμματος διάσωσης της χώρας το 2010, καθώς οι ενδείξεις ότι η Ευρώπη αφήνει πίσω την κρίση χρέους ενίσχυσαν τη ζήτηση για τους τίτλους της περιοχής.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είχαν μειωθεί κατά 14 μονάδες βάσης (0,14 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 6,88% μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ προηγουμένως είχαν φθάσει και στο 6,76% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2010. Η απόδοση των τίτλων αυτών έχει μειωθεί 74 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα.

Η τιμή του ομολόγου με επιτόκιο 2% που λήγει τον Φεβρουάριο του 2014 αυξήθηκε 0,845 ευρώ (8,45 ευρώ ανά 1.000 ευρώ) και διαμορφώθηκε στο 74,30% της ονομαστικής αξίας του.

Η ισοτιμία του ευρώ έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο εφέτος έναντι του δολαρίου, στα 1,3813 δολάρια.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν, παρά το γεγονός ότι στη συνάντηση με τους πιστωτές της χώρας αυτή την εβδομάδα δεν υπήρξε συμφωνία για τα επιπλέον κεφάλαια που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι οι ελληνικοί τίτλοι κερδίζουν τώρα και πάλι τους επενδυτές, καθώς οι αγορές ομολόγων, συναλλάγματος και παραγώγων δείχνουν ότι υποχωρεί η κρίση στην Ευρωζώνη.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν αποφέρει κέρδος 17% εφέτος (σ.σ: από την αρχή του έτους έως τώρα), που είναι το υψηλότερο μεταξύ των ομολόγων 15 χωρών της Ευρωζώνης τα οποία παρακολουθούνται από δείκτες του Bloomberg, ενώ το κέρδος από τα γερμανικά ομόλογα ήταν 2,6%.