Αλλαγές στην eBay απαιτεί ο Καρλ Αϊκάν

Δριμεία επίθεση εναντίον του διάσημου για τις επενδύσεις του στη Silicon Valley διαχειριστή κεφαλαίων Μαρκ Αντρισεν εξαπέλυσε ο διασημότερος «ακτιβιστής» επενδυτής των καιρών μας, Καρλ Αϊκάν.

Δριμεία επίθεση εναντίον του διάσημου για τις επενδύσεις του στη Silicon Valley διαχειριστή κεφαλαίων Μαρκ Αντρισεν εξαπέλυσε ο διασημότερος «ακτιβιστής» επενδυτής των καιρών μας, Καρλ Αϊκάν. Ο γερόλυκος της Γουόλ Στριτ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έκλεισε τα 78 χρόνια του, απέδειξε ότι διατηρεί ακέραια τη μαχητικότητά του καθώς με ανοικτή επιστολή που απηύθυνε προς το διοικητικό συμβούλιο της eBay απαίτησε να παραιτηθεί τάχιστα από αυτό ο Αντρισεν λόγω «προφανούς και κραυγαλέας σύγκρουσης καθηκόντων». Ζήτησε επίσης από το δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο κατάστημα ηλεκτρονικών πωλήσεων να ξεφορτωθεί τη θυγατρική του εταιρεία πληρωμών μέσω Διαδικτύου PayPal.
Είναι αλήθεια ότι οι κατηγορίες που απευθύνει ο Αϊκάν κατά του Αντρισεν δεν είναι αβάσιμες. Συγκεκριμένα, κατηγορεί τον ηλικίας 43 ετών ιδιοκτήτη της εταιρείας επενδύσεων Andreessen Horowitz ότι έχει βγάλει δισεκατομμύρια αγοράζοντας σε χαμηλές τιμές περιουσιακά στοιχεία της eBay εκμεταλλευόμενος τη σχέση του με την εταιρεία, ενώ κανονικά θα έπρεπε, αν βεβαίως είχε ως γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων της, να τη συμβούλευε να τα διακρατήσει. Οντως, η Andreessen Horowitz συμμετείχε στην κοινοπραξία που εξαγόρασε από την eBay πλειοψηφικό μερίδιο του Skype αντί 2,75 δισ. δολαρίων, για να το πουλήσει στη συνέχεια στη Microsoft αντί 8,5 δισ. δολαρίων.
Επίσης ο Καρλ Αϊκάν κατηγορεί τον Μαρκ Αντρισεν ότι επένδυσε σε τέσσερις εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών (κατονόμασε τις Dwolla, Fab και Coibase), οι οποίες είναι ανταγωνιστικές του PayPal.

«Πώς ο διευθύνων σύμβουλος και το διοικητικό συμβούλιο της eBay μπορούν να εμπιστευθούν τις συμβουλές του Μαρκ Αντρισεν για τις στρατηγικές κατευθύνσεις που πρέπει να δώσουν στο PayPal όταν έχει επενδύσει συμφέροντα σε τόσο πολλούς ανταγωνιστές της εταιρείας;»
αναρωτιέται στην επιστολή του ο Αϊκάν.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση της αγοράς στην ανοικτή επιστολή του Αϊκάν. Την περασμένη Τρίτη, την επομένη δηλαδή από τη δημοσίευση της επιστολής-κατηγορητηρίου, η μετοχή της eBay ενισχύθηκε κατά 2% καθώς οι επενδυτές ποντάρισαν στο ότι η επίθεση του «αδίστακτου ακτιβιστή» κατά της διοίκησης της eBay θα αποβεί προς όφελος των μετόχων της επιχείρησης. Και ο ίδιος ο Αϊκάν, ασφαλώς, κατέχει μερίδιο κατά τι μικρότερο του 1% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της eBay και εκεί οφείλεται, φυσικά, το ενδιαφέρον του για τα «παιχνίδια» και τον «διπλό ρόλο» που (υποστηρίζει ότι) παίζει ο Αντρισεν στην επιχείρηση.
Με σπουδές στην Τέχνη και στη Φιλοσοφία στο Πρίνστον, ο Καρλ Αϊκάν ξεκίνησε την καριέρα του στη Γουόλ Στριτ ως χρηματιστής το 1961. Το 1968 ίδρυσε τη δική του χρηματιστηριακή εταιρεία και γρήγορα απέκτησε τη φήμη του «ακτιβιστή επενδυτή». Του έχουν αποδοθεί επίσης οι χαρακτηρισμοί «ανηλεής», «αδίστακτος», «στυγνός εκβιαστής», εσχάτως και «τρομοκράτης». Το τελευταίο προσωνύμιο το απέκτησε όταν προσφάτως είχε απαιτήσει από τον Τιμ Κουκ της Apple να προχωρήσει η εταιρεία σε αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας… 150 δισ. δολ. για να τις αποσύρει στη συνέχεια από την αγορά και να ανεβεί έτσι η τιμή της μετοχής (ο Αϊκάν κατέχει μερίδιο της Apple αξίας 1,5 δισ. δολ.). Λίγο νωρίτερα είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τον Μάικλ Ντελ να βγάλει την Dell από το Χρηματιστήριο. Το περιοδικό «Forbes» υπολογίζει την προσωπική περιουσία του Αϊκάν στα 20 δισ. δολάρια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk