Πιέσεις αναμένονται στην τιμή του εικονικού νομίσματος bitcoin, καθώς ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήριά του, το Mt Gox, υπέβαλε σήμερα Παρασκευή αίτημα χρεοκοπίας.

Η ιαπωνική εταιρεία Mt Gox από τις αρχές του Φεβρουαρίου δεν έδινε τη δυνατότητα στους πελάτες της να αποσύρουν τα bitcoins τους και να τα μετατρέψουν σε αμερικανικά δολάρια.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αυξήσουν την ασφάλειά τους, μετά και το κλείσιμο του ανταλλακτηρίου bitcoin, Mt Gox και την ανησυχία ότι μπορεί να κλάπηκαν ή να χάθηκαν εικονικά νομίσματα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Mt Gox ήταν κάποτε η μεγαλύτερη πλατφόρμα συναλλαγής bitcoin, και έτσι η κατάρρευσή του έγινε ιδιαίτερα αισθητή, ωστόσο η online κλοπή αποτελούσε πρόβλημα για το εικονικό νόμισμα από τότε που ξεκίνησε να κυκλοφορεί, το 2009.

Τα bitcoins, που χαρακτηρίζονται από τους υπέρμαχους ως ένας νέος, ψηφιακός τύπος χρήματος που μπορεί μια μέρα να αντικαταστήσει το χρήμα στον πραγματικό κόσμο, μπορούν επίσης να αποθηκευθούν όπως τα παραδοσιακά νομίσματα σε θυρίδες ή ακόμα και κάτω από το στρώμα.

Κάθε εικονικό πορτοφόλι που χρησιμοποιείται για τα bitcoins έχει έναν μοναδικό, προσωπικό αριθμό. Η καταγραφή του αριθμού αυτού σε ένα κομμάτι χαρτί, για παράδειγμα, καθιστά το περιεχόμενο του πορτοφολιού απροσπέλαστο σε οποιονδήποτε βρίσκεται online –είτε πρόκειται για εγκληματία ή όχι.

Τα bitcoin βασίζονται σε ένα δίκτυο υπολογιστών που λύνουν περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα στο πλαίσιο της διαδικασίας πιστοποίησης και μόνιμης καταγραφής των λεπτομερειών της κάθε συναλλαγής bitcoin που πραγματοποιείται.