Πληροφοριοδότης του FBI είχε επαφές με Μπιν Λάντεν πριν 21 χρόνια

Σε επαφή με τον Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκόταν οκτώ χρόνια πριν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 πληροφοριοδότης του FBI, ο οποίος γνώριζε ότι ο πρώην ηγέτης της αλ Κάιντα σχεδίαζε να χρηματοδοτήσει επιθέσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ. Οι πηγές αυτές αναφέρουν ότι ούτε το Κογκρέσο ούτε η επιτροπή για την 11η Σεπτεμβρίου γνώριζαν για την ύπαρξη του πληροφοριοδότη παρά τις εκτεταμένες έρευνες για τις επιθέσεις από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

Σε επαφή με τον Οσάμα μπιν Λάντεν βρισκόταν οκτώ χρόνια πριν από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 ένας πληροφοριοδότης του FBI, σύμφωνα με ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν ρεπορτάζ του δικτύου NBC και της εφημερίδας Washington Times, πληροφοριοδότης του FBI στους κόλπους της αλ Κάιντα συναντήθηκε με τον μπιν Λάντεν και γνώριζε ότι ο πρώην ηγέτης του τρομοκρατικού δικτύου σχεδίαζε να χρηματοδοτήσει επιθέσεις.

Ο πληροφοριοδότης είχε εργαστεί ως οδηγός του ακραίου αιγύπτιου σεΐχη Ομάρ Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για την επίθεση το 1993 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και ήταν άνθρωπος της εμπιστοσύνης του.

Ο Ραχμάν φέρεται ότι είπε στον πληροφοριοδότη «αν χρειαστείς χρήματα, πήγαινε κατευθείαν στον Οσάμα και πες του ότι σε έστειλα εγώ».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ούτε το Κογκρέσο ούτε η επιτροπή για την 11η Σεπτεμβρίου γνώριζαν για την ύπαρξη του πληροφοριοδότη παρά τις εκτεταμένες έρευνες για τις επιθέσεις από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άνθρωποι.

Η επιτροπή για την 11η Σεπτεμβρίου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του FBI και της CIA.

Όπως κατήγγειλε η επιτροπή, στη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους και του προκατόχου του Μπιλ Κλίντον, χάθηκαν δέκα φορές ευκαιρίες για την αποκάλυψη τρομοκρατικών σχεδίων.

Ο μπιν Λάντεν σκοτώθηκε σε έφοδο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο σπίτι όπου κρυβόταν στο Πακιστάν το 2011.

Οι φερόμενοι ως εγκέφαλοι των τρομοκρατικών χτυπημάτων στη Νέα Υόρκη, Χαλίντ Μοχάμεντ, Αλι Αμπντουλ Αζίζ Αλί, Ουαλίντ μπιν Ατας, Μούσταφα αλ Χαουσάουι και Ράμζι Μπιναλσίμπ έχουν προφυλακιστεί και αναμένεται η δίκη τους σε στρατοδικείο στο Γκουαντάναμο της Κούβας.

Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk