Οι καλύτερες στιγμές του MWC

Οι εξελίξεις των κινητών εφαρμογών, οι νέες βελτιωμένες «ευφυείς» συσκευές, τα αναπτυξιακά πλάνα των μεγαλύτερων εταιριών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και οι τεχνολογικές εξελίξεις που υπόσχονται ανατροπές στην διεθνή οικονομία αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες του World Mobile Congress ή αλλιώς της παγκόσμιας έκθεσης της κινητής τηλεφωνίας που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Βαρκελώνη.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Οι εξελίξεις των κινητών εφαρμογών, οι νέες βελτιωμένες «ευφυείς» συσκευές, τα αναπτυξιακά πλάνα των μεγαλύτερων εταιριών στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και οι τεχνολογικές εξελίξεις που υπόσχονται ανατροπές στην διεθνή οικονομία αποτέλεσαν τους βασικούς πυλώνες του World Mobile Congress ή αλλιώς της παγκόσμιας έκθεσης της κινητής τηλεφωνίας που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη στη Βαρκελώνη.
Η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος» σταχυλόγησε ορισμένες από τις σημαντικότερες στιγμές της τετραήμερης -και, ίσως, της μεγαλύτερης -γιορτής της τεχνολογίας.
– Οι διαρκείς επαναλήψεις του ιδρυτή του Facebook, κ. Μαρκ Ζάκερμπεργκ ότι η πρωτοβουλία internet.org μπορεί να βάλει μερικά εκατοντάδες εκατ. ανθρώπων στο διαδίκτυο «δωρεάν ή με πολύ λίγα χρήματα», κάτι στο οποίο θα τον βοηθήσει το WhatsApp (η κινητή εφαρμογή που εξαγοράστηκε πρόσφατα από το Facebook έναντι 19 δισ. δολαρίων), σε συνδυασμό με την αποκάλυψη του ιδρυτή του app, κ. Γιαν Κουμ ότι τους επόμενους μήνες θα προσφέρει υπηρεσίες φωνής στους χρήστες του, έκαναν πολλούς αναλυτές να προβλέψουν ότι το Facebook ετοιμάζεται να γίνει ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος του πλανήτη. Στα πηγαδάκια των τηλεπικοινωναικών εταιριών, όμως, αυτή η αναφορά και μόνο αποτελούσε casus belli.
– Η διευθύνουσα σύμβουλος της IΒΜ, κ. Βιρτζίνια Ρόμετι αποκάλυψε το όραμα της εταιρίας για το πως θα φέρει επανάσταση στην τεχνολογία μέσα από την χρήση μεγάλων δεδομένων, υπολογιστικού νέφους και κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντας τα big data ως την μεγάλη δύναμη που θα μας πάει στον 22ο αιώνα. Οι εταιρίες θα πρέπει να προσφέρουν ταχύτητα, εξατομίκευση, ασφάλεια και εμπιστοσύνη, είπε και εξήγγειλε ανατρεπτικές δυνατότητες μέσω του υπερυπολογιστικού της συστήματος, Watson, το οποίο θα ανοίξει για προγραμματιστές από όλο τον κόσμο.
– Η υπόσχεση του Senior VP της Motorola, κ. Ρικ Όστερλο ότι μέσα στην χρονιά θα ρίξει στην αγορά ανατρεπτικά wearables , χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τα υφιστάμενα των ανταγωνιστών της ως «άσχημα».
– Η πρόβλεψη του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Cisco, κ. Τζων Τσέιμπερς ότι το διαδίκτυο των πάντων θα φέρει έσοδα ύψους 19 τρισ. δολαρίων για την επόμενη τριετία, εκ των οποίων τα 14,4 από τον ιδιωτικό τομέα και τα 4,4 από τον δημόσιο.
– Η προειδοποίηση του διευθύνοντος συμβούλου της Alcater-Lucent, κ. Μισέλ Κομπ ότι εάν οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης δεν επενδύσουν σε ΙΤ και δίκτυα, η Γηραιά Ήπειρος θα μείνει πολύ πίσω.
– Η προφητεία ότι τα αυτοκίνητα άνευ οδηγού δεν είναι πια καθόλου μακριά, όπως είπε ο αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης της Qualcomm, κ. Σινγκ Κανουαλιντέρ, αφού η αυτοκινητοβιομηχανία ωριμάζει την διάχυση των επικοινωνιών μεταξύ μηχανών (Μ2Μ) στα ηλεκτρονικά συστήματα των αυτοκινήτων.
– Η ανακοίνωση της εξαγοράς της C-SAM από την MasterCard για την ανάπτυξη του Mobile Wallet διεθνώς.
– Η έκκληση του επικεφαλής της Deutsche Telekom, κ. Τιμόθεους Χέτγκες ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις στο ρυθμιστικό περιβάλλον, εάν θέλει να «καβαλήσει» το κύμα του διασυνδεδεμένου κόσμου, αλλά και η προειδοποίησή ότι οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα και, άρα, πρέπει να μοιραστούν την «πίτα» της υπεραξίας και με άλλους παίκτες.
– Η υπόσχεση του επικεφαλής της BlackBerry, κ. Τζων Τσεν ότι, εάν όλες οι δράσεις της εταιρίας προχωρήσουν θα έρθει σε «ίσα βάρκα – ίσα νερά» το 2014 και θα είναι κερδοφόρος το 2015, έπειτα και από την ανακοίνωση της διάθεσης δύο νέων smartphones, σε συνεργασία με την Foxconn.
– Η εκκίνηση της πρωτοβουλίας για 5G από την Συμμαχίας για τα Κινητά Δίκτυα της Επόμενης Γενιάς (Next Generation Mobile Networks Alliance -NGMN).
– Το κλείσιμο του ματιού για «ρεφενέ» τόσο προς τους διαδικτυακούς παίκτες, όπως το Facebook και η Google, όσο και προς τις κυβερνήσεις, που έκανε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ένωσης της κινητής τηλεφωνίας (GSMA) και διευθύνων σύμβουλος της TELENOR, κ. Τζων Φρέντρικ Μπάκσας, ο οποίος ζήτησε ενισχύσεις εν όψει των απαιτούμενων επενδύσεων ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων που πρέπει να κάνει ο κλάδος για να εξυπηρετήσει την ζήτηση στην επόμενη πενταετία.
– Το λανσάρισμα της πρώτης διασυνδεδεμένης οδοντόβουρτσας, που θα κάνει τον Ιούνιο η P&G. Η Oral-B SmartSeries 7000 θα πωλείται έναντι 219 ευρώ και, όπως όλα τα πολλά υποσχόμενα προϊόντα της κατηγορίας του «ποσοτικοποιημένου εαυτού» («quantified health»), φιλοδοξεί να δίνει on line πληροφόρηση για την πραγματική εικόνα των αναγκών των οδοντοστοιχιών των χρηστών.
– Η γνωστοποίηση ότι η Samsung κάνει λόμπινγκ στον παραδοσιακό ιατρικό τομέα να υιοθετήσει μία προσέγγιση «ανοιχτής καινοτομίας», προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι για να μπει ο τεχνολογικός κόσμος στην κλασική αυτή αγορά των 12 τρισ. δολαρίων, υποσχόμενος ότι με το m-health (κινητές υπηρεσίας υγείας) μπορεί να μειώσει το κόστος της ιατρικής φροντίδας έως και κατά 20 φορές.
– Το λανσάρισμα οικονομικών smartphones από την Nokia, η οποία μάλιστα εισήλθε και στο λογισμικό σύστημα android.
– Η παραδοχή της Ericsson ότι ήδη δουλεύει στο 5G, αλλά και η σύμπραξή της με την Phillips για νέα, ευφυή συστήματα δημόσιου φωτισμού.
– Η ανακοίνωση της Κομισιόν για ένα ερευνητικό ΣΔΙΤ για την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών δικτύου 5G, ύψους 4,2 δισ. ευρώ.
– To λανσάρισμα των νέων ναυαρχίδων της SONY, δηλαδή του κινητού Xperia Ζ2 και της ταμπλέτας Xperia Ζ2, με τις οποίες η Ιαπωνική εταιρία φιλοδοξεί να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της αγοράς.
– Η επιστροφή της HTC στα πράγματα με το κινητό Desire 816, με το οποίο θα επιχειρήσει να ανακάμψει.
– Η πρωτοβουλία του GSMA για την ψηφιακή ταυτότητα, το Mobile Connect, το οποίο θα επιτρέπει στους χρήστες της κινητής να δημιουργούν το δικό τους PIN, που θα συνδέεται με την κάρτα SIM τους και θα χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε μία σειρά υπηρεσιών, μέσω κινητού. Η νέα αυτή καινοτομία αναμένεται να φτάσει στις αγορές το 2015.
– Η παρουσίαση της Ford ενός πειραματικού αυτοκινήτου που θα επιτρέψει την ανάπτυξη προχωρημένης και πλήρως αυτόματης τεχνολογίας συστήματος οδήγησης στο εγγύς μέλλον.
– Η βούληση του Dropbox να προσφέρει στους παρόχους την ευκαιρία να πωλήσουν αποθηκευτικό χώρο στο διαδίκτυο στους συνδρομητές τους με το ίδιο συμβόλαιο.
– Η πρωτοβουλία της CaixaBank να συνεργαστεί με τους παρόχους κινητής της Ισπανίας και την Visa για να δημιουργήσει την μεγαλύτερη υπηρεσία NFC mobile payment στην Ευρώπη.
– Η ανακοίνωση της Microsoft για την σύμπραξη με εννέα εταίρους για την παραγωγή του Windows Phone, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι Lenovo, ZTE και LG Electronics.
Οι νέες συμπράξεις του Mozilla για την κατασκευή και διάθεση κινητών, που λειτουργούν με σύστημα Firefox OS, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ΖΤΕ και Alcatel. Μέχρι στιγμής 21 πάροχοι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία της Mozilla για οικονομικά smartphones.
– Η προμήθεια της τελευταίας καινοτομίας της Ericsson, δηλαδή του Radio Dot System στην Vodafone, που θα επιτρέψει στην δεύτερη να ενισχύσει τα δίκτυα 3G και LTE μέσα στα κτίρια.
– Η είσοδος της Huawei στα wearables.
Η καλή παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο ελληνικό περίπτερο, το οποίο φέτος ήταν μεγαλύτερο και σε καλύτερη θέση, συμμετείχαν περί τις 30 επιχειρήσεις και φορείς, που έμειναν σε γενικές γραμμές ευχαριστημένοι από την παρουσία τους στη Βαρκελώνη.
Επίσης, με καλές επαφές φεύγουν στις βαλίτσες τους και άλλες ελληνικές εταιρίες που είχαν αυτοτελή παρουσία όπως οι Raycap, Intracom Telecom, Adaptit, Globo, InternetQ, Upstream, Digibooks4all και η Zelitron, η θυγατρική της Vodafone Ελλάδος, που φιλοξενούνταν στο Vodafone Connected Planet.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk