Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία, μόνο ο ένας στους τρεις γιατρούς του ΕΟΠΥΥ έκανε αίτηση για να προσληφθεί στον νέο φορέα πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΠΕΔΥ).

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην «ανοιχτή» σύσκεψη με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών και των Δημοσίων Νοσοκομείων, μόλις 1.787 αιτήσεις είχαν υποβληθεί μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης από τους 5.500 γιατρούς που υπηρετούσαν στον ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός απέδωσε τον μικρό αριθμό αιτήσεων και στην προεκλογική περίοδο που διανύει τη χώρα.
«Όσο προχωράμε σε προεκλογική περίοδο, τόσο αυτά τα επεισόδια θα μεγαλώνουν. Όμως, αυτοί οι γιατροί έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους. Δεν μπορεί κανείς από την Πάρο να μην έχει κάνει αίτηση για το ΠΕΔΥ. Στο τέλος θα κλαίνε…» σημείωσε. Όπως ανέφερε, αν δεν αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων, θα προκηρυχθούν θέσεις επικουρικών γιατρών ανάλογα με τις ανάγκες. Επίσης, κάποιοι από τους γιατρούς που έκαναν αίτηση για το ΠΕΔΥ, μπορεί να μετακινηθούν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, δηλαδή στα Δημόσια Νοσοκομεία. Για το θέμα αυτό θα συναντηθεί αύριο, Παρασκευή, με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημειώνεται ότι μέσα στο προσεχές εξάμηνο θα αξιολογηθεί το σύνολο των δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Από την αξιολόγηση θα προκύψουν οι δομές των οποίων η λειτουργία πρέπει να ενισχυθεί, ενώ κάποιες μπορεί να χρειαστεί να συνενωθούν ή να κλείσουν. Αναφερόμενος ο υπουργός στα Δημόσια Νοσοκομεία είπε ότι δύο είναι τα μελανά τους σημεία: τα ληξιπρόθεσμα χρέη και ο χρόνος αναμονής των ασθενών.
Μπλόκαρε η τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΠΥΥ

Εκτός λειτουργίας είναι από το πρωί της Πέμπτης η τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΠΥΥ η οποία τέθηκε σε λειτουργία προκειμένου να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς.
Από τις 8 το πρωί της Πέμπτης που «άνοιξε» το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΠΥΥ (210-3803470), δέχθηκε πολλές κλήσεις από ασφαλισμένους οι οποίοι ήθελαν να ενημερωθούν για το δίκτυο των συμβεβλημένων ιατρών που μπορούν να επισκεφτούν, καθώς και το που μπορούν να βρουν ελεγκτές ιατρούς.
Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να προσθέσει σήμερα άλλες δύο τηλεφωνικές γραμμές, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση του τηλεφωνικού κέντρου.