Τις πρώτες ανοιξιάτικες βόλτες κάνουν οι αρκούδες στο Νυμφαίο. Ο χειμέριος ύπνος τους δεν κράτησε εφέτος περισσότερο από ενάμιση μήνα –από τα μέσα Ιανουαρίου ως τα τέλη Φεβρουαρίου -, καθώς ο χειμώνας ήταν ιδιαιτέρως ήπιος.

Οι δύο νεότεροι αρκούδοι του «Καταφυγίου της Καφέ Αρκούδας», ο Μανώλης και ο Κυριάκος, ξύπνησαν πρώτοι και ακολούθησαν η Βέσνα, ο Μήτσος, η Κατερίνα, η Τασούλα και η Μπάρμπαρα.
Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη μοιράστηκαν και φέτος τη φωλιά τους και ξύπνησαν μαζί. Ωστόσο, ακόμη αποφεύγουν τις βόλτες και περνούν εκεί τον περισσότερο χρόνο. Στη φωλιά του παραμένει μόνο ο Γιώργος, που ως μεγάλος σε ηλικία αρκούδος κοιμάται πρώτος και ξυπνάει τελευταίος.
Οι περισσότερες αρκούδες δείχνουν ακόμη νωχελικές και η διάθεσή τους για φαγητό δεν έχει επανέλθει πλήρως.
Για τις πρώην αιχμάλωτες αρκούδες του Καταφυγίου είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν φυσικό βιολογικό κύκλο και να πέφτουν σε χειμέριο ύπνο. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Αρκτούρου, το αλάνθαστο ένστικτο των αρκούδων που ξυπνούν από χειμέριο ύπνο δείχνει ότι «δεν πρόκειται να δούμε το επόμενο διάστημα μεγάλες κακοκαιρίες».
Οι επισκέπτες μπορούν από αυτό το Σάββατο 1η Μαρτίου να επισκέπτονται το Καταφύγιο καθημερινά (εκτός Τετάρτης) και Σαββατοκύριακα 10.00-16.30. Οι ώρες ξεναγήσεων είναι: 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00, 16.30.
Επίσης, ανοικτοί γι’ αυτό το τριήμερο όπως και κάθε Σαββατοκύριακο και αργία θα είναι οι άλλοι δύο χώροι του Περιβαλλοντικού Κέντρου, δηλαδή το Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά Φλώρινας (ώρες λειτουργίας 10.00-16.30) και το Κέντρο Ενημέρωσης για την Αρκούδα στη Νίκειο Σχολή στο Νυμφαίο με τα «Αρκτουράκια» έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για παιδιά 4 με 12 ετών.
Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο www.arcturos.gr και στο τηλ. 23860 31155.